Directorul INFP, despre cutremurul din Arad: „A avut intensitatea de 7 în epicentru. Poate să destabilizeze și alte falii”

0
Publicat:

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că marți, 6 iunie, la ora 20:26:52, s-a produs un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 km, în zona Arad.

Constantin Ionescu, directorul INFP FOTO Inquam Photos/Sabin Cîrstoveanu
Constantin Ionescu, directorul INFP FOTO Inquam Photos/Sabin Cîrstoveanu

Seismul din Arad (5,2 Richter) a avut o intensitate de 7 grade Mercali în epicentru și s-a simțit cu o intensitate de 6 în zona Aradului, susține directorul INFP, Constantin Ionescu.

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare”, a spus Ionescu la Digi24.

El a arătat că seismul s-a resimțit și în Ungaria. În țară, cutremurul s-a simțit cu o intensitate de 4 la Cluj-Napoca și la Oradea, în timp ce la Timișoara s-a simțit cu o intensitate de 5-6.

„Acest cutremur poate să destabilizeze și alte falii din zona Banatului pentru că toată zona cuprinsă din zona Crișanei până în Serbia este fărâmițată de falii mici și falii care pot să producă cutremure de magnitudini 5 sau mai mici, sau mai mult de 6 cum a fost cutremurul din ’92. (...) Cutremurul de acum este la nord față de cel din 22.05, de 4,4. Este posibil să se producă replici. Replicile sigur se produc, acum nu știm exact de ce intensitate vor fi, dar acest tip de cutremure și, mai ales cutremurele de această magnitudine produc replici”, a mai spus directorul INFP.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite