Paste făcute acasă de cinci ori mai ieftin decât la restaurant. Cum se prepară sosul de vis pentru o mâncare delicioasă

0
0

Reţetele cu paste sunt la îndemâna oricui, iar gătite acasă au costuri relativ reduse, în comparaţie cu cele cumpărate din restaurante. Indiferent de tipul de paste folosite, cel mai important este sosul adăugat. Cât costă şi cum se prepară acasă principalele reţete cu paste: carbonara, bologneze, milaneze.

Deşi reprezintă o mâncare tipic italienească, pastele sunt apreciate de români, fie că le prepară acasă, fie că le cumpără din diferite restaurante mai mult sau mai puţin specializate în bucătăria din peninsulă.

Să luăm primul exemplu: pastele carbonara. Pentru trei porţii avem nevoie de 250 de grame de paste (2,5-3 lei), 200 de grame de bacon (4 lei), 150 de mililitri de smântână lichidă (2 lei), 50 de grame de parmezan ras (3-4 lei), 2 ouă (1 leu). Se mai folosesc unt, busuioc, sare, piper a căror costuri pentru cele trei porţii ajung la 2- 3 lei. În total cele trei porţii de spaghette, spre exemplu, gătite acasă ajung să ne coste 15 maxim 20 de lei, având în vedere că unele produse pot fi mai scumpe, dar şi de calitate mai ridicată. Deci, o porţie făcută acasă va costa în medie 6 lei, de trei, patru sau chiar cinci ori mai ieftin decât dacă o cumpărăm dintr-un restaurant.

Cum preparăm spaghettele carbonara. Punem pastele la fiert în apă cu puţină sare şi chiar o picătură de ulei. Într-o tigaie punem puţin unt la topit, în care prăjim baconul până se rumeneşte. Într-un alt vas punem smântâna, două gălbenuşuri de ouă şi parmezanul ras pe care le amestecăm. Această compoziţie se adaugă peste baconul prăjit şi se mai lasă 2-3 minute pe foc. În acest sos se adaugă pastele care mai sunt lăsate 1-2 minute pe aragaz. Se servesc cu busuioc şi parmezan ras.

A doua reţetă este de paste milaneze. Pentru aceasta, la acelaşi exemplu de trei porţii avem nevoie de: 250 de grame de paste (2,5-3 lei), 200 de grame de şuncă presată (5 lei), 250 de grame de ciuperci (2,5 lei), 300 de grame de roşii (3 lei), 50 de grame de parmezan ras (3-4 lei). Se mai folosesc ulei, sare, piper, busuioc (2-3 lei). 

Pentru prepararea acestei reţete pentru trei porţii cheltuim maxim 20 de lei, deci o singură porţie costă maxim 7 lei.

paste arad

Pentru prepararea reţetei punem pastele la fiert în apă cu sare şi puţin ulei. Într-o tigaie călim ciupercile şi şunca tăiată cubuleţe în câteva linguriţe de ulei. Apoi adăugăm roşiile tăiate cubuleţe şi puţin din apa în care au fiert pastele. Lăsăm la fiert până se ajunge la consistenţa unui sos, iar apoi adăugăm parmezanul, sarea piperul şi busuiocul. Punem pastele în sos şi mai lăsăm pe foc 2-3 minute.

Tagliatellele cu sos bologneze reprezintă o alt reţetă de bază când vorbim de paste. Am ales tagliatellele întrucât acestea se pretează cel mai bine cu acest sos, dar pot fi folosite şi alte tipuri de paste.

Pentru această reţetă, la trei porţii avem nevoie de: 250 de grame de paste tagliatelle (4-5 lei), 250 de grame de carne tocată de viţel (5 lei), două cutii de roşii tăiate în sos a câte 350-400 de grame (6 lei), 100 de mililitri de vin alb (1-2 lei). Se mai folosesc: două cepe, usturoi, ulei, busuioc şi parmezan ras (4 lei). În total pentru cele trei porţii cheltuim aproximativ 22 de lei, adică puţin peste 7 lei pentru o singură porţie.

Cum le preparăm. Punem pastele la fiert în apă cu sare şi puţin ulei, conform indicaţiilor de pe pachet.
Ceapa tocată mărunt se căleşte în ulei, iar apoi se adaugă carnea tocată, cu care se căleşte mai departe la foc mic. Se  adaugă usturoiul pisat (doi căţei). După ce se evaporă apa de la carne, se adaugă vinul alb. Se lasă să se evapore vinul, după care se pun roşiile. Se lasă totul la fiert timp de două ore, întrucât carnea de viţel fierbe mai greu.

La servire se pun pastele pe o farfurie, iar peste se adaugă un polonic de sos. Se poate presăra parmezan şi busuioc.

La cele trei tipuri de reţete am folosit anumite variante, însă acestea pot varia în funcţie de gustul fiecăruia. De asemenea, ingredientele folosite nu sunt nici cele mai ieftine, dar nici cele mai scumpe. Am încercat să găsim o cale de mijloc prin care să arătăm că dacă gătim acasă ajungem să plătim de trei, patru sau chiar cinci ori mai puţin decât dacă am comanda la restaurant acelaşi fel de mâncare. Pentru o porţie de paste din cele trei variante alese de noi, la un restaurant specializat în paste, scoatem din buzunare între 20 şi 35 de lei.

Vă mai recomandăm:

Cea mai simplă reţetă. Mâncarea de gutui a bunicii, un desert de toamnă, cu parfum şi gust divin

Ce mâncau bogaţii Europei în celebrul tren Orient Express. Reţete de mâncăruri care au revoluţionat domeniul culinar: de la kebab de oaie la muşchi de vită cu trufe

Arad


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri