Video Magistrala feroviară de mare viteză, întârziată. Stadiul lucrărilor la ruta spectaculoasă din vest VIDEO
0Începute în 2017, lucrările la noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri. Un raport al CFR arată cum au avansat lucrările pe cei 141 de kilometri și când ar putea fi finalizate.
Lucrările la magistrala feroviară Simeria-Arad (Km 614), în lungime de 141 de kilometri, au început din 2017. Calea ferată pe care trenurile de călători vor putea circula cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră a fost împărțită în patru tronsoane, care traversează valea Mureșului, în județele Hunedoara și Arad.
În 2017, la semnarea contractelor între compania de stat Căile Ferate Române (CFR) și constructorii sectoarelor feroviare, CFR anunța că durata de execuție a investițiilor va fi de trei ani, la care se va adăuga o perioadă de garanție de 2 ani.
Lucrurile nu au stat așa cum prevedeau autoritățile statului român. Constructorii au acumulat întârzieri repetate la derularea investițiilor, iar în prezent niciunul dintre tronsoanele feroviare de pe valea Mureșului nu este finalizat.
Magistrala feroviară Simeria – Arad, finalizată în 2025
Abia la sfârșitul anului 2025, trenurile vor putea circula pe întregul traseu din magistrala feroviară Simeria-Arad, potrivit celor mai optimiste estimări ale CFR.
Un raport publicat Căile Ferate Române (CFR) cu privire la stadiul execuției lucrărilor pe magistrala feroviară Simeria-Arad arată, totuși, că unul dintre tronsoane ar putea fi finalizat în toamna anului 2024.
Celelalte trei au termenul estimat de finalizare în anul 2025. Potrivit raportului CFR, stadiul lucrărilor la magistrala din vestul României se prezintă astfel:
Pe subtronsonul 2a Km 614 - Bârzava, din județul Arad, în lungime de 42 de kilometri, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 94 la sută.
Contractul cu Asocierea Astaldi – FCC – Salcef – Thales a fost semnat în mai 2017, șantierul a fost deschis în iulie 2017, iar termenul estimat de finalizare a proiectului este octombrie 2024. Valoarea lucrărilor se ridică la aproximativ două miliarde de lei, fără TVA.
Pe subtronsonul 2b Bârzava - Ilteu, din județul Arad, în lungime de 36 de kilometri, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 89 la sută. Este construit de Asocierea Astaldi – FCC – Salcef – Thales. Contractul a fost semnat în mai 2017, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în iulie 2017, iar termenul de finalizare al investiției estimat este luna octombrie 2025.
Stadiul lucrărilor pe tronsonul feroviar Ilteu - Gurasada a ajuns la 70 la sută. Contractul pentru proiectarea şi execuţia celor 22,4 de kilometri de cale ferată, în valoare de peste două miliarde de lei, a fost semnat în noiembrie 2017, de CFR şi Asocierea Railworks (formată din companiile Alstom, Aktor şi Arcada). Proiectul are o valoare de 1.78 miliarde de lei, fără TVA, iar finalizarea lucrărilor este estimată în decembrie 2025. El cuprinde și construcția unor tuneluri pe valea Mureșului, în județul Hunedoara (video).
Pe tronsonul feroviar Gurasada - Simeria, în lungime de 40,9 kilometri, stadiul execuției lucrărilor a ajuns la 84 la sută. Contractul cu Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas a fost semnat de statul român la 30 august 2017, ordinul de începere al lucrărilor estimate la peste 3,1 miliarde de lei, a fost dat în octombrie 2017, iar termenul estimat de finalizare a proiectului este decembrie 2025.
Tot atunci este estimată și finalizarea lucrărilor la Gara Simeria (video), o clădire de epocă - monument istoric, veche de la începutul anilor 1900.
Și gara din Deva este în șantier și va fi modernizată (video).
Investițiile în magistrala feroviară din vestul României sunt finanțate în prezent din fonduri europene, alocate prin Programul Operațional de Infrastructură Mare și de la bugetul de stat.
Prima cale ferată din Transilvania
Prima cale ferată din Transilvania a fost inaugurată în 1868 și traversa valea Mureșului pe o distanță de peste 200 de kilometri, între orașele Arad și Alba Iulia.
Vechea magistrală feroviară care lega centrul de vestul Transilvaniei, între Alba Iulia și Arad, a fost proiectată și construită după normele de la sfârșitul secolului al XIX-lea, și propunea un traseu sinuos, marcat de apropierea de râul Mureș și de lunca sa inundabilă.
Doar două poduri de cale ferată au fost construite pe acest traseu peste apele Mureșului, unul la Brănișca și celălalt la Alba Iulia. În anii ‘60, linia ferată a fost „dublată”, iar abia două decenii mai târziu a fost electrificată.
Unele dintre lucrările de întreținere a magistralei datează de peste un secol, iar trecerea timpului, fluctuațiile sezoniere ale apelor Mureșului și inundațiile au afectat unele sectoare ale vechii magistrale.
De peste un deceniu, traseul primei căi ferate din Transilvania se află în proces de modernizare, prin investiții finanțate din bugetul de stat și cu ajutorul fondurilor europene.
Calea ferată Simeria – Coșlariu (județul Alba) a fost modernizată în perioada 2013 – 2021, pe o lungime de circa 75 kilometri, iar noul ei traseu a fost adaptat pentru ca trenurile de călători să poată circula pe el cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră.
Un tunel spectaculos, de circa 800 de metri, a fost construit la Turdaș (video), pentru a crește viteza pe care o pot atinge trenurile pe acest traseu.
Din 2017 a demarat, în completarea magistralei Simeria – Alba, cel mai amplu proiect de modernizare a infrastructurii feroviare din vestul României. Acesta vizează magistrala feroviară Simeria-Arad (Km 614), în lungime de 141 de kilometri, proiectată pe culoarul Mureșului, în județele Hunedoara și Arad.
Magistrala pentru trenuri cu viteze superioare
Lucrările pe cele patru tronsoane feroviare din vestul României au început în perioada 2017 – 2018 ier termenul de finalizare al întregii magistrale este luna decembrie 2025, cu mult întârziat față de estimările inițiale.
Vechiul traseu al căii ferate Simeria – Arad va fi modificat pe mai multe porțiuni, care vor totaliza circa 60 de kilometri de traseu nou.
De asemenea, lucrările vor crește lungimea și raza curbelor, unele curbe fiind eliminate, vor crește stabilitatea terasamentelor și vor ridica nivelul liniei ferate în zonele inundabile, astfel încât să poată crește viteza de circulație a trenurilor până la 160 de kilometri pe oră.
„Pentru a se putea asigura pe o distanță semnificativă viteza maximă de 160 km/h pentru trenurile de călători și 120 km/h pentru trenurile de marfă, obiectivele specifice ale proiectului constau în reabilitarea sau construirea a: 141,178 km linie de cale ferată, 106 podeţe noi, nouă poduri noi peste râul Mureș (cu deschidere de peste 100 metri), 52 poduri noi (cu deschidere de peste 50 m), 19 pasaje (11 inferioare și 8 superioare), trei tuneluri și o polată, patru clădiri noi de mentenanță, patru stații de cale ferată reabilitate, nouă stații de cale ferată, construcții noi, 11 puncte de oprire (Păuliș, Conop, Lalasint, Văradia, Sălciva, Tisa, Gurasada, Bretea Mureșană, Brănișca, Vețel, Mintia)”, arăta societatea Căile Ferate Române.
Munți de piatră au fost sfărâmați pentru ca materialul să fie pus la terasamentul noii căi ferate de pe valea Mureșului (video), care se suprapune parțial cu vechiul traseu al căii ferate Simeria – Arad, din 1868. Noile fundații sunt mai înalte și mai solide pentru a preveni inundațiile și tasările influențate și de lunca Mureșului.
Nouă poduri peste râul Mureș au fost construite pe noua magistrală, în timp ce singurul pod de pe calea ferată veche, clădit la Brănișca la sfârșitul secolului al XIX-lea, nu va mai fi cuprins în noua rută.
De asemenea, între Simeria și Km 614 din județul Arad se află în șantier trei tuneluri feroviare în lungime totală de circa doi kilometri: două în zona localității Zam din Hunedoara și unul în județul Arad, în Bătuța.