Cât de periculoase sunt dietele exclusive. Nutriţionist: „Organismul are nevoie de ambele proteine, vegetale şi animale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dietele exclusive, de tipul celei vegetale sau a celei bazată pe proteină animală, pot face mult rău, în condiţiile în care supun organismul la schimbări radicale.

Rezultatele spectaculoase şi rapide scontate urmând o dietă exclusiv vegetală nu apar de cele mai multe ori. Specialiştii explică exact unde se produc greşelile.

"De obicei, o astfel de dietă succede o perioadă lungă de regim alimentar haotic în care organismul a fost obişnuit cu de toate. Uneori, cu foarte multă carne sau anumite diete obişnuite care nu conţin suficiente fibre. Aşa se face că aportul brusc de fibre, provenite din legume şi fructe, să reprezinte o tranziţie dificilă. În cazul în care dieta anterioară prezenta un deficit de fibre, cea vegetală duce la apariţia crampelor, din pricina creşterii bruşte a numărului de fibre specifice dietei cu legume. De asemenea, varza şi celelalte legume înrudite, cum ar fi conopida sau broccoli, în faţa căruia se fac adevărate «plecăciuni», nu fac altceva decât să măreasca volumul de gaze ale tractului intestinal, urmat de tot disconfortul", a detaliat Dan Merişca, medic arădean.

Doctorul Merişca susţine, de asemenea, că nici cealaltă extremă, dieta bazată exclusiv pe proteină animală, nu este recomandată deoarece măreşte riscul bolilor de inimă prin creşterea colesterolului din sânge.

"Faimoasa dietă bazată pe proteină animală creşte riscul bolilor de inimă, prin aportul de colesterol şi grăsimi saturate. În cazul de faţă, concentraţia de colesterol «rău» (lipoproteine cu densitate redusă) creşte alarmant ceea ce poate duce la un nivel ridicat de himocisteină, aceasta fiind cauza principală a bolilor de inimă prin aşa-numitele «artere îngustate». Tocmai din aceste motive organismul nostru are nevoie de o alternare a aportului celor două tipuri de proteină: vegetală şi animală", susţine Dan Merişca.

În concluzie, medicul spune că cea mai bună soluţie este consultarea specialiştilor în nutriţie, în fiecare situaţie, cu atât mai mult în cazul în care cei ce doresc să urmeze o dietă au anumite afecţiuni.

"În intervenţiile mele din spaţiul public ofer câteva informaţii general-valabile, însă celor care se ştiu cu anumite afecţiuni le recomand să viziteze cabinetele colegilor, unde vor obţine cele mai specifice sfaturi, deoarece sănătatea nu este un joc de noroc", conchide Dan Merişca.

Vă mai recomandăm:

Cum s-a transformat delicioasa shaorma într-o bombă calorică, deşi produsul original nu îngraşă. Ce conţine varianta sănătoasă a acestui fel de mâncare

Cum mănânci halvaua ca să aibă efecte-minune pentru organism. Consumată greşit, devine devastatoare pentru corp

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite