Bulionul de Macea: secretele pentru un suc de roşii natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona legumicolă Macea din judeţul Arad se prepară bulionul sau sucul de roşii. Acesta poate fi păstrat până la patru ani în cămară şi folosit la supe, ciorbe, tocăniţe sau sosuri. Maria Bunica este o gospodină care produce şi vinde bulionul la târgurile din judeţul Arad. Aceasta explică procedeul prin care îl produce, dar şi câteva secrete pentru ca gustul acestuia să fie unul desăvârşit.

Maria Bunica are 62 de ani, s-a născut în judeţul Satu Mare, dar de 22 de ani trăieşte în comuna Macea din judeţul Arad. 

Acesta are o grădină în care creşte roşii, iar ceea ce nu vinde la timp, tranformă în bulion.

“Am lucrat în domeniu şi pot spune că mă pricep la roşii. Am o grădină în care le cresc, iar ceea ce nu vând transform în bulion. Pentru acest produs avem nevoie de roşii bine copate, zemoase, în acest fel sucul rezultat va fi unul foarte gustos. Nu este un procedeu complicat, însă prepararea bulionului necesită câteva ore bune”, ne spune Maria Bunica.

Pentru a prepara bulionul este nevoie de roşii bine copate, o legătură de frunze de pătrunjel, o legătură de ţelină, ardei gras verde şi sare.

“Roşiile se spală, se taie şi se pun la fiert, la foc cât mai domol, timp de două ore. Trebuie să fiarbă bine să lase zeamă. Apoi se scot şi se dau prin maşină folosită anume pentru acest procedeu. Sunt maşini performante care scor coaja şi pasează pulpa de roşii. Apoi, punem roşiile date prin maşină, din nou, la fiert. Acum adăugăm legătura de frunze de ţelină şi legătura de frunze de pătrunjel, sarea, în funcţie de gust, şi ardeii graşi, fără coajă. Se mai fierb alte două ore. Apoi scoatem ardeii, pătrunjelul şi ţelina şi punem bulionul în sticle de sticlă, se pun în haine şi se lasă câteva zile. Bulionul se păstrează în cămară, ferit de soare, la temperature scăzute, la răcoare”, mai spune Maria Bunica.

image

Despre cantităţi, Maria Bunica spune că ea are o căldare de 40 de litri. Foloseşte 80 de kilograme de roşii, patru ardei, câte o legătură de frunze de patrunjel şi ţelină şi sare.

La târgurile la care participă, Maria Bunica vinde litrul de bulion cu 10 lei.

Vă mai recomandăm: Cinci reţete de salată de roşii. Combinaţii care îţi garantează o masă delicioasă şi un organism sănătos

Cât de nocive sunt roşiile ţuguiate, vedetele de moment ale pieţei. Explicaţiile specialiştilor

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite