Un om de afaceri și-a cumpărat avion și a distrus aeronava la primul zbor singur. Care sunt cauzele accidentului

0
Publicat:

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a finalizat ancheta și a publicat raportul final de investigație în cazul accidentului de aviație civilă ce a avut loc în 15 mai 2020 în zona localității Vurpăr, județul Alba.

Avionul a fost distrus în urma prăbușirii FOTO ISU Alba
Avionul a fost distrus în urma prăbușirii FOTO ISU Alba

Un om de afaceri, pilot începător pe o aeronavă de mici dimensiuni, s-a prăbușit imediat după decolare, la primul zbor singur.

Potrivit documentului, în ziua accidentului, pilotul împreună cu un pilot instructor, au efectuat cinci zboruri de antrenament pe terenul de decolare-aterizare de la Vurpăr.

„După aproximativ două ore de la finalizarea acestor zboruri, pilotul a depus plan de zbor pentru a se deplasa la Timişoara. Înaintea decolării a verificat aeronava, cantitatea de combustibil din rezervoare și, în jurul orei 16.30 LT, a decolat în vederea executării zborului planificat. În timpul rulajului pentru decolare, aeronava nu a menținut axul pistei, aceasta a deviat către marginea din stânga pistei, pilotul forțând desprinderea de la sol.

După desprindere, aeronava a urmat o traiectorie curbilinie spre stânga, ajungând la un moment dat, pe o direcție de zbor opusă celei în care a decolat. În timpul zborului, aeronava a avut iniţial o traiectorie în urcare după care a evoluat în coborâre până a lovit taluzul șoselei din partea de nord est a terenului de zbor și a intrat în contact cu solul. În urma impactului, aeronava a fost distrusă. Pilotul a părăsit aeronava în siguranță și nu a necesitat îngrijiri medicale”, se precizează în raportul AIAS.

Pilotul a scăpat doar cu răni ușoare FOTO ISU Alba
Pilotul a scăpat doar cu răni ușoare FOTO ISU Alba

Conform datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie de la cea mai apropiată stație meteorolgică situată în Sebeș, la ora producerii accidentului, vântul a fost în rafale cu viteza medie de 6,9 m/s, din direcția VSV și viteza maximă la rafală de 8,8 m/s .

Pilotul a acționat comenzile prea rapid

„După aproximativ 70 de metri, pentru a evita ieșirea din pistă, acesta a forțat desprinderea aeronavei de la sol cu o viteză mai mică decât cea recomandată. Pilotul, după desprinderea aeronavei, a forțat urcarea cu o viteză apropiată de viteza limită pentru a trece peste obstacolul existent în stânga terenului (un gard). După depășirea obstacolului, pilotul a încercat efectuarea unui viraj dreapta pentru a pune avionul «cu botul în vânt», acționând manșa și palonierul. Fără a aștepta să-i crească viteza, a acționat rapid și succesiv comenzile stânga-dreapta, în speranța că aeronava va răspunde la comenzi și va putea efectua virajul spre dreapta”, se mai precizează în document.

Aeronava a lovit acostamentul șoselei, fiind distrusă în urma impactului. Comisia de anchetă a stabilit că pilotul a fost surprins de evoluția aeronavei și nu a conștientizat situația în care se afla, acționând comenzile de manșă și palonier într-o succesiune rapidă, fără a aștepta producerea efectului comenzilor acționate, situație care a determinat imposibilitatea recuperării aeronavei din viraj.

De asemenea, viteza vântului s-a mărit, cel mai probabil peste viteza limită admisă, iar greutatea și centrajul lateral al aeronavei s-au modificat, în sensul că zborurile anterioare s-au efectuat cu două persoane, iar la momentul accidentului în aeronavă era un singur pilot în postul de pilotaj stânga.

În final, s-a stabilit ca și cauză probabilă a producerii accidentului „pierderea controlului aeronavei în procedura de decolare, pe fondul aprecierii incorecte a condițiilor meteo existente și a eficienței diminuate a comenzilor primare de zbor la viteză redusă”. Pilotul a scăpat cu răni ușoare în urma accidentului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite