Velo Apuseni, proiectul pentru realizarea a 227 de kilometri de piste de biciclete în trei județe din Ardeal

0
Publicat:

Proiectul interjudețean Velo Apuseni, care constă în realizarea a 227 de kilometri de piste de biciclete în trei județe din Transilvania, a fost semnat de către Ministerul Dezvoltării și va primi finanțare prin PNRR.

Traseul pistelor de biciclete de pe teritoriul celor trei județe FOTO CJ Cluj
Traseul pistelor de biciclete de pe teritoriul celor trei județe FOTO CJ Cluj

Investiția prevede realizarea de piste de biciclete pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, în zona Munților Apuseni, de-a lungul unor drumuri județene. Din totalul distanței, 99,3 km vor fi pe teritoriul județului Bihor, 35,3 km pe teritoriul județului Alba, iar restul de 92,4 km în județul Cluj.

Valoarea contractului de finanțare, 100% nerambursabilă, este de 110 milioane lei. Proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin Investiția I.4 „Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național”, Componenta 11 – Turism și Cultură.

Urmează etapa de proiectare, fiecare Consiliu Județean realizând proiectul pe teritoriul județului propriu.

„Având în vedere că pe teritoriul județului Bihor pista de biciclete va avea o porțiune de aproape 40 de km pe rambleul liniei de cale ferată dezafectată dintre Băile Felix – Cordău și Sâmbăta – Rogoz, primele demersuri vor fi legate de finalizarea preluării amplasamentului și de realizarea studiilor tehnice. De săptămâna viitoare, echipele de proiecte europene ale Consiliului Județean Bihor se vor mobiliza și pentru acest proiect”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Parteneriat prin Alianța Apusenilor

Consiliul Județean Cluj a demarat măsurătorile pentru întăbulare, echipa de implementare a proiectului ocupându-se în momentul de față de partea de achiziții.

„Este un obiectiv important prin intermediul căruia dezvoltăm, cu fonduri europene nerambursabile, infrastructura de trasee cicloturistice din zona Munților Apuseni. Pașii următori constau în realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, respectiv demararea licitației pentru execuția lucrărilor. Cu siguranță, întreaga zonă va avea enorm de câștigat, atât din punct de vedere turistic cât și al dezvoltării economico-sociale a întregului areal”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Pe teritoriul județului Alba, distanța pistelor de biciclete va fi mărită prin aportul Consiliului Județean și al administrațiilor locale din comunele Gârda de Sus și Arieșeni până la o lungime de circa 80 de kilometri.

În anul 2021 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliile Județene Bihor, Alba și Cluj (Alianța Apusenilor) pentru dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni, prin care cele trei părți au convenit să realizeze mai multe obiective de interes comun.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite