Un consilier local PSD a muls de bani Uniunea Europeană pentru ferma sa de vaci

0
Publicat:

Un consilier local din Alba, proprietar de fermă de vaci, a primit ilegal aproape 3 milioane de lei, fonduri europene. Bărbatul a fost trimis în judecată de procurori.

Bărbatul deține o fermă de vaci în comuna Mirăslău FOTO Adevărul
Bărbatul deține o fermă de vaci în comuna Mirăslău FOTO Adevărul

Astfel, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată. Bărbatul trimis în judecată, Liviu Ispas Damaschin, este consilier local PSD în comuna Mirăslău.

În cursul anilor 2017, 2018 şi 2020, în contextul efectuării unor controale de către inspectorii din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), inculpatul ar fi prezentat acestora mai multe documente false (autorizaţie de mediu şi un contract de comodat având ca obiect o platformă de gunoi) din care reieşea faptul că fermierul îndeplinea condiţiile de eligibilitate referitoare la protecţia mediului. 

Acţionând în această manieră, inculpatul a obţinut suma totală de 2.919.296 lei, reprezentând fonduri nerambursabile, remise acestuia în contextul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri, în România.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menţionată mai sus.

Pentru a putea beneficia de subvenții din fonduri europene, fermierul trebuia să dețină o platformă de depozitare a gunoiului rezultat de la animale sau să facă dovada că îl poate depozita în condițiile prevăzute de legislație.

În realitate, susțin procurorii, fermierul nu a deținut niciodată o astfel de platformă, motiv pentru care nu avea dreptul să primească subvenții.

În declarațiile de avere depuse după ce a devenit consilier PSD în Miraslău, Liviu Ispas Damaschin a declarat sume foarte mari obținute din vânzarea de lapte. Astfel, în 2020 ar fi încasat din această activitate 1,2 milioane de lei, iar în 2022 - 950.000 de lei. Infracțiunea de care este acuzat se pedepsește cu închisoare între 2 și 7 ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite