Anchetă a Parchetului European după distrugerea, pe bani europeni, a unui sit arheologic important din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul European verifică modul în care a fost cheltuită suma de peste 1 milion de euro acordată pentru descărcarea arheologică a unui sit aflat în zona de construcție a noii căi ferate Curtici - Simeria, pe Coridorul IV Pan European.

Șanț săpat cu excavatorul în situl arheologic FOTO ziarulunirea.ro
Șanț săpat cu excavatorul în situl arheologic FOTO ziarulunirea.ro

În paralel, la IPJ Hunedoara sunt deschise două dosare penale care vizează posibile infracțiuni de distrugere a sitului arheologic de la Micia. În anul 2016, situl roman a fost inclus în lista siturilor romane de pe teritoriul României care urmau să fie propuse pentru înscrierea în Lista Monumentelor de Patrimoniu UNESCO, siturile „de frontieră” – „limes” ale Imperiului Roman, așa-numitul Limes dacic.

Micia a fost o importantă așezare romană, dezvoltată în jurul marelui castru cu același nume. Astăzi ruinele se află pe teritoriul localității Vețel. Situl arheologic se află în zona traseului căii ferate Curtici - Simeria, aflată în proces de modernizare cu fonduri europene. Pentru descărcarea arheologică, s-a alocat suma de 5,98 milioane de lei, din care până în luna iunie 2023 s-a plătit 4,55 milioane de lei.

Lucrările de descărcare arheologică au fost contractate de societatea Beri Grup SRL Alba Iulia în colaborare cu Muzeul Național al Unirii. În timpul activităților au avut loc două incidente soldate cu distrugeri ale sitului arheologic. Prima, în 9 iunie 2020, când cu excavatorul s-a săpat pe o lungime de 1,5 km în lungul liniei ferate deja existente prin sit, distrugând, spun specialiștii, ziduri romane, contexte arheologice, material arheologic. A doua distrugere semnalată s-a petrecut în august 2022, când, tot cu excavatorul s-a „cercetat” un mormânt dintr-una dintre necropolele de la Micia.

Sume cheltuite nelegal de Muzeul Unirii

Distrugerile au fost semnalate Poliției, care a deschis două dosare penale. Unul se referă la infracțiuni de distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afectat siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică, neanunțarea descoperirilor arheologice prilejuite de lucrările de construire ori desființare, abuz în serviciu și neglijență în serviciu. Al doilea dosar se referă la fapte de distrugere și efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

Verificări sunt realizate și de către Parchetul European, având în vedere că sumele cheltuite pentru descărcarea arheologică provin din fonduri europene. În legătură cu acest contract, Curtea de Conturi a descoperit, în 2022, la Muzeul Unirii din Alba Iulia cheltuieli nelegale în valoare de aproape 190.000 de lei.

Deși Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a emis facturi către beneficiarul prestărilor (Beri Grup SRL) în valoare totală de 87.280 lei, entitatea a angajat și efectuat cheltuieli bugetare în sumă de 276.297,39 lei, rezultând o diferență de 189.017,39 lei care nu a fost recuperată de la beneficiar și a fost suportată nelegal din bugetul muzeului.

Între cele două părți a fost încheiat un act adițional suplimentar, Muzeul Unirii încasând, în final, suma de 171.362,79 lei, reprezentând restul de servicii prestate pentru descărcarea arheologică de la Micia.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite