Turiştii veniţi la Alba Iulia se vor ”întâlni” cu Vasile Goldiş, Iuliu Maniu sau Samoilă Mârza. Proiect al Muzeului Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Personaje istorice la Muzeul Unirii din Alba Iulia
Personaje istorice la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va derula un nou proiect de reconstituire istorică, al şaselea dintr-o seria demarată în urmă cu câţiva ani. Din a doua parte a acestui ani vor fi aduse la viaţă mai multe personalităţi, printre care Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băseşti, Vasile Goldiş, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod sau Samoilă Mârza.

Proiectul cultural câştigat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, „Ţinutele istoriei VI. Personalităţile Unirii”, a obţinut 89 de puncte, având o valoare de  43.737 de lei. Bugetul proiectului este de 56.415 lei, din care 43.737 contribuţia AFCN. Banii vor fi folosiţi, în cea mai mare parte, pe reconstituirile de echipamente.

„Proiectul are şi alte componente, educaţională şi de cercetare, însă partea mai interesantă pentru publicul larg va fi cea de reenactment. Lista personalităţior pe care le vom aduce la viaţă: Iuliu Maniu, Gheroghe Pop de Băseşti , Vasile Goldiş, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop, Samoilă Mârza”, a spus istoricul Tudor Roşu.

Anul 2017 se derulează promiţător pentru Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Instituţia a pregătit numeroase evenimente, expoziţii pentru anul viitor sau lucrări care vor fi editate pentru a celebra personalităţile Unirii, dar şi activităţi de reorganizare a Sălii Unirii, lucrări care ar putea debuta la mijlocul acestei veri, potrivit directorului adjunct al muzeului albaiulian, arheologul Constantin Inel.

„Este un proiect care încununează toată activitatea de reconstituire istorică pe care noi am desfăşurat-o în ultimii 7-8 ani. Este singurul proiect din Alba Iulia câştigător la aria eduaţie prin cultură. Am mers pe această arie pentru că avea proiecte dedicate Centenarului. Suma este ceva mai mică decât la celelalte proiecte, finanţarea AFCN este de aproximativ 43.000 lei, la care contribuim şi noi, Muzeul Naţional al Unirii, cu aproximativ 6.000 de lei şi Primăria municipiului Alba Iulia cu 6.000 lei. Avem şi o componentă de cercetare care va fi finalizată printr-un volum. Cât despre personalităţi, e voba de zece oameni, nouă bărbaţi şi o femeie, de prim rang pentru evenimentul Unirii”, a spus istoricul Tudor Roşu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, lista personajelor poate fi îmbogăţită. Angajaţi ai muzeului dar şi voluntari vor da viaţă acestor personalităţi. Scopul final este ca la 1 Decembrie 2018, când se va sărbători Centenarul Unirii, să poată să fie făcută o reconstituire cât mai largă a ceea ce a însemnat Adunarea Naţională de la Alba Iulia. O să fie şi Garda Naţională, personalităţi marcante ale Unirii, dar şi ţărani, muncitori şi oameni de rând, a spus Tudor Roşu.

„Noi vrem să prezentăm Adunarea Naţională. Adică tot ce a însemnat ziua de 1 Decembrie, lucrările din Sala Unirii, discursurile prezentate în Sala Unirii”, a mai spus Tudor Roşu. Prima reprezentanţie va fi până la data de 15 noiembrie, însă aceasta va fi reluată pe 1 Decembrie, când se va reconstitui Adunarea Naţională.

Activităţi şi produse în cadrul proiectului:

Volum dedicat personalităţilor Unirii, valorificând numeroase documente din colecţia muzeului

Lecţii de istorie pe tema Unirii, unităţile de învăţământ partenere: Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian”, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”

Personalităţi puse în valoare prin reenactment: Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băseşti, Vasile Goldiş, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop, Samoilă Mârza

Eveniment de lansare (reconstituirea Adunării Naţionale), reluarea evenimentului la Muzeul din Piatra Neamţ, urmând ca după finalizarea proiectului AFCN, produsul să fie itinerat în mai multe localităţi din ţară pe parcursul anului 2018

Proiect dedicat centenarului:

Reconstituirea parţială a Adunării Naţionale de la 1 decembrie 1918

Punerea în valoare a principiilor democratice pe care este constituită România modernă

Valorificarea elementului românesc al istoriei locale

Integrarea proiectului în programul amplu al muzeului de activităţi consacrate Centenarului Unirii

Echipa proiectului din partea Muzeului Naţional al Unirii este formată din Tudor Roşu, Ioana Rustoiu, Liviu Zgârciu, Marius Cristea, Rareş Diodiu.

Citiţi şi:

Drumul de fier al Transilvaniei. Cum au construit austriecii în urmă cu 148 de ani linia ferată Arad - Alba Iulia

FOTO Peştera fosilă din Munţii Trascău, spectacolul subteran care bagă spaima în vizitatori

FOTO Un record dulce: cel mai mare salam de biscuiţi, preparat în cea mai mare cetate din România

Evreii bogaţi din Alba Iulia în perioada interbelică. Aveau maşini luxoase şi deţineau industria şi comerţul din oraş

Farmecul satelor de la capătul lumii: locuri uluitoare din Apuseni

Alpinist român care a supravieţuit unei avalanşe în 1987 în Făgăraş: „Am stat trei zile în nişte adăposturi de zăpadă“

Românul care a traversat Africa pe bicicletă a ajuns la destinaţie. Bogdan Marcu a pedalat 11.000 de kilometri până la Capul Bunei Speranţe

Plasticul cel mai periculos pentru sănătate. Cum se împarte în funcţie de codurile de reciclare

România lucrului prost făcut. Cum s-au ras de pe faţa pământului 30 de hectare de pădure pentru o pârtie de schi uitată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite