FOTO Peştera fosilă din Munţii Trascău, spectacolul subteran care bagă spaima în vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre frumuseţile Apusenilor mai puţin cunoscute este Peştera Poarta Zmeilor, aflată pe teritoriul satului Sub Piatră din comuna Sălciua. Legenda spune că numele Peşterii Poarta Zmeilor vine de la forma portalului, care se află la 15 metri de intrarea în subteran

Departe de drum şi de priviri, peştera Poarta Zmeilor impune un respect cu totul aparte, în primul rând pentru că se lasă greu descoperită. În al doilea rând, fiindcă e uriaşă şi îngheaţă sângele până şi al celor mai curajoşi. Interiorul peşterii este un spectacol subteran, în care apa se prelinge pe pereţi, stalactite, ce atârnă de tavan, înnegrite de humus.

Este una dintre cele mai vechi peşteri din Munţi Trascăului, cu o lungime interioară de 125 de metri şi se găseşte la o altitudine de circa 1150 de metri. Aici se găsesc pereţi cu scurgeri de apă, stalactite tubulare, gururi şi hornuri care atârnă de tavan, însă bezna este totală, iar podeaua este alunecoasă. 

Peisajele sunt asemănătoare cu cele de la Huda lui Papară sau Vânătarele Ponorului. Numele peşterii vine de la portalul sau podul natural Poarta Zmeilor care se afla la 15 m de intrarea în peşteră. Acesta a rezultat în urma eroziunii, coroziunii si dizolvarii rocilor de calcar. 

image

Peştera şi portalul din apropierea au şi o legendă străveche. Astfel, se zice că în vremuri de altădată, pe acest munte se ridica un castel al zmeilor. Aceştia nu coborau în sat, însă uneori, sub înfăţişarea omenească, câte unul dintre ei venea la horele săteşti. Dansa cu cea mai mândră dintre fete, iar, la miezul nopţii, o răpea, dispărând în munte. Într-o zi, sătenii au aflat năravul zmeilor, iar flăcăii din satele învecinate au pornit la drum, hotărâţi să se răzbune, dând foc tuturor pădurilor împrejmuitoare şi doborând castelul din munte. Din acesta a mai rămas doar poarta, care mai aşteaptă sfidătoare şi astăzi, doar, doar îi mai calcă pragul vreo fată frumoasă.

image

Portalul aflat în apropierea peşterii

Cei care doresc să ajungă la Peştera Poarta Zmeilor trebuie să ştie că drumul este destul de dificil. Acesta începe din centrul satului Sălciua de Jos, pe DC 130, care se desprinde la dreapta din DN7, pe direcţia Câmpeni - Turda. De pe DC 130, se intră pe o potecă marcată cu o cruce roşie, care duce la peşteră.

image

Satul Sub Piatră din comuna Sălciua este amplasat, aşa cum spune şi numele, sub culmea maiestoasă a vârfului Bedeleu din Munţii Trasăcu, cea mai spectaculoasă ramură a Apusenilor. În apropiere se află o mănăstire veche de sute de ani şi peşterea Huda lui Papară, care, în lipsa unei amenajări pentru turişti, nu poate fi vizitată decât de persoane experimentate cu echipament special. 

image

Cătunul se află pe Valea Morilor cu ape învolburate ce curg pe gura gigantică a peşterii Huda lui Papară. Panta mare de coborâre a favorizat construirea morilor de apă. Au fost identificate urmele a 12 astfel de mori, dar din păcate nu mai există niciuna care să funcţioneze în prezent. Bisericuţa de lemn care a precedat mănăstirea de azi a fost ridicată după anul 1300 în faţa peşterii şi era menită să-i protejeze pe săteni de duhurile rele din peşteră, care „provocau adesea viituri pe vale“. Deşi a fost arsă de tătari, dărâmată, dinamitată de armata imperială, bisericuţa a fost mereu refăcută pe aceeaşi temelie.

Citiţi şi:

FOTO Un record dulce: cel mai mare salam de biscuiţi, preparat în cea mai mare cetate din România

Ce înseamnă conceptul „vintage“ şi cum a apărut. Diferenţa faţă de „retro“ şi „antichităţi“

Evreii bogaţi din Alba Iulia în perioada interbelică. Aveau maşini luxoase şi deţineau industria şi comerţul din oraş

Farmecul satelor de la capătul lumii: locuri uluitoare din Apuseni

Alpinist român care a supravieţuit unei avalanşe în 1987 în Făgăraş: „Am stat trei zile în nişte adăposturi de zăpadă“

Românul care a traversat Africa pe bicicletă a ajuns la destinaţie. Bogdan Marcu a pedalat 11.000 de kilometri până la Capul Bunei Speranţe

Plasticul cel mai periculos pentru sănătate. Cum se împarte în funcţie de codurile de reciclare

România lucrului prost făcut. Cum s-au ras de pe faţa pământului 30 de hectare de pădure pentru o pârtie de schi uitată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite