FOTO Un record dulce: cel mai mare salam de biscuiţi, preparat în cea mai mare cetate din România
0Un bucătar din Alba Iulia a reuşit să prepare cel mai lung salam de biscuiţi făcut vreodată în România. Desertul a fost, duminică, 14 mai, atracţia zilei la un festival gastronomic organizat în Cetatea Alba Carolina, Food Fest.
Cel mai lung salam de biscuiţi, unul de 25,6 metri, a fost preparat de bucătarul Cosmin Toma din Alba Iulia la festivalul gastronomic „Alba Carolina Food Fest“, ce a avut loc între 11-14 mai între zidurile Cetăţii Alba Carolina.
Pentru prepararea desertului, bucătarul s-a folosit de 27 kilograme de biscuiţi, 7 kilograme de zahăr, 4 kilograme de rahat, 1 kilogram de stafide, 25 de sticluţe de esenţă de rom, 2 kilograme de nucă de cocos, 10 litri de lapte, 30 de pachete de unt, 700 grame de cacao, 4 kilograme de ciocolată.
Record culinar
Ajutat de alţi bucătari, dar şi de voluntari, Cosmin Toma a început „ritualul“ dulce.Biscuiţii zdrobiţi s-au aşezat lângă rahatul tăiat cubuleţe. Separat, s-au amestecat cacaua, zahărul şi untul şi s-a adăugat treptat lapele rece. Amestecul omogenizat s-a pus la fiert. După ce a atins punctul de fierbere, compoziţia a fost lăsată câteva minute să se tempereze. După ce s-au pus şi restul ingredientelor, compoziţia a fost aşezată într-o folie de formă triunghiulară. Chiar dacă „asistenţa“ se aştepta ca preparatul să aibă formă de salam, bucătarul a optat pentru una triunghiulară.
După muncă şi aşteptare a venit momentul adevărului: măsurarea desertului. A avut lungimea de 25.6 metri. Salamul de biscuiţi a fost feliat în sute de porţii şi împărţit vizitatorilor festivalului, care au venit să guste din cel mai nou record culinar.
„Am pornit de la ideea că salamul de biscuiţi, desertul romanesc pe care gospodinele l-au inventat în anii comunismului, continuă să fie consumat în cantităţi însemnate şi în zilele noastre. Asta, chiar dacă acum opţiunile sunt multiple când vine vorba de deserturi. Reţeta salamului de biscuiţi a fost inventată în urmă cu peste 50 de ani. Noi am respectat baza reţetei, dar i-am adus unele îmbunătăţiri, când vine vorba de ingrediente, dar şi de forma preparatului. I-am dat o formă mai specială, triunghiulară, faţă de cea clasică de salam. Am considerat că este o ocazie bună ca la un festival, cum este Alba Carolina Food Fest, să promovăm şi reţetele româneşti. De aici s-a şi «născut» ideea şi provocarea de a prepara cel mai mare salam de biscuiţi făcut vreodată în România“, a spus bucătarul Cosmin Toma.
Bucătarul excentric
Inventiv şi inovativ, bucătarul Cosmin Toma şi-a lansat, tot în cadrul festivalului gastronomic de la Alba Iulia şi un parfum comestibil, care poate fi folosit atât ca ingredient pentru deseruri, cât şi pentru corp, „Vert de Toma”. „Vert“ în limba franceza înseamnă «verde» şi face trimitere la culoarea verde a parfumului,care este dată tocmai de ingrediente: lavanda, menta sălbatică şi feniculul. Bucătarul spune că lasă ingredientele la macerat, apoi le prepară după o reţetă proprie. Cosmin Toma spune că va comercializa parfumul de anul viitor.
Şi nu sunt singurele preparate excentrice ale lui Cosmin Toma. Bucătarul a inventat ciorba de burtă care se mănâncă cu furculiţa, trandafirii muraţi sau desertul în intestine de porc. La ediţia de anul trecut a festivalului culinar de la Alba Iulia, Cosmin Toma şi-a lansat cea mai mare carte de bucate din România. Lucrarea are doua coperţi cu proporţii a la Guinness Book: 3 metri înăltime si 4 lăţime.(Text: Nicu Neag)