Tupeu de criminal: cere să fie eliberat după doar cinci ani de închisoare. De ce i-au respins judecătorii cererea

0
0
Bărbatul vrea să fie liberat după doar cinci ani după gratii FOTO arhivă Adevărul
Bărbatul vrea să fie liberat după doar cinci ani după gratii FOTO arhivă Adevărul

Un bărbat din Alba condamnat în 2017 la 10 ani de închisoare după ce şi-a ucis soţia în bătaie vrea să fie liberat condiţionat din penitenciar, însă judecătorii i-au respins solicitarea.

Aurel Ruginosu se află în Peniteniciarul Deva şi a depus cerere de liberare după ce a executat fracţia necesară pentru a putea părăsi condiţionat închisoarea. Bărbatul se află după gratii din octombrie 2016. Judecătoria Deva i-a respins cererea pe 12 ianuarie 2022. 

„Executarea pedepsei privative de libertate la care a fost condamnat petentul a început la data de 17.10.2016 şi urmează să expire la data de 01.05.2026; transformată în zile pedeapsa este egală cu 3.652 zile. Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de 1/2 din pedeapsă, respectiv 1.826 zile de închisoare.

Comisia a constatat sub acest aspect că deţinutul a executat de la 17.10.2016 până la 05.01.2022, 1.907 zile închisoare, la care se adaugă 60 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate, 168 zile câştig conform art. 551 din Legea nr. 254/2013, 0 zile arest preventiv, în total 2.135 zile câştigate şi executate”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată. 

Mai departe, magistratul a constatat însă că deţinutul nu poate fi liberat condiţionat. „Având în vedere gravitatea infracţiunii, restul mare rămas de executat din pedeapsă, precum şi eforturile relativ reduse pe care deţinutul le-a dedus în planul reintegrării sale sociale, instanţa apreciază că timpul executat până în prezent este insuficient, perioada amânării propusă de comisie este rezonabilă, urmând a fi menţinut termenul pentru discutarea în cadrul Comisiei de propuneri de pe lângă Penitenciarul Deva. Se impune participarea în continuare la activităţii şi programe şi manifestarea unei conduite bune prin recompensare şi fără abateri disciplinare în continuare”, se mai susţine în hotărâre. 

Acesta ar urma să poată formula o nouă cerere de liberare condiţionată după data de 4 iulie 2022.

În timpul procesului, Aurel Ruginosu a recunoscut săvârşirea faptei. A mărturisit, în faţa instanţei, că „avut viaţă grea, soţia consuma băuturi alcoolice, trebuia să îşi facă singur de mâncare”, că nu a intenţionat să o omoare şi că regretă fapta. Potrivit anchetatorilor, în 14 octombrie 2016, Ruginosu s-a întors de la serviciu şi a constatat că soţia sa, care consuma în mod excesiv alcool, neglijând activităţile gospodăreşti, nu preparase nimic de mâncare.

Inculpatul a început că o lovească pe victimă în mod repetat cu obiecte contondente, provocându-i acesteia multiple leziuni traumatice are au provocat decesul. Ulterior, bărbatul a încercat să ascundă urmele infracţiunii prin îmbrăcarea cadavrului, aşezarea acestuia într-un sicriu şi pregătirea grabnică a celor necesare înmormântării. Ruginosu a solicitat certificat de deces de la medicul de familie, care însă a refuzat şi a anunţat poliţia.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Gruparea anticomunistă care plănuia independenţa Ardealului, răpirea lui Nicu Ceauşescu şi revenirea Regelui Mihai FOTO

Drumul lui Avram Iancu de pe teritoriul judeţului Alba va fi modernizat. Proiect de aproape 12 milioane de lei FOTO

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite