Escrocherie prin metoda „fotograful” în Alba Iulia interbelică. O femeie a făcut peste 50 de victime

0
0
Centrul oraşului Alba Iulia în 1935. În plan apropiat, hotelul Europa. Foto: colecţia Bach
Centrul oraşului Alba Iulia în 1935. În plan apropiat, hotelul Europa. Foto: colecţia Bach

Înşelătoriile din prezent, de tipul ”accidentul”, ”maşina de cusut singer” sau „curierul”, au fost precedate de multe alte tipuri de escrocherii.

În 1938, la Alba Iulia, o femeie a făcut 50 de victime prin metoda ”fotograful”. Isprăvile femeii de etnie romă au fost publicate în presa vremii. Femeia se numea Cercea Felicia şi locuia în Şard, o comună aflată la câţiva kilometri de Alba Iulia.

”Pândea când nu erau gazdele acasă şi spunea de obicei servitoarei sau copiilor că a trimis-o mama lor să-i dea hainele cele frumoase să se fotografieze cu ele. Copiii sau servitoarele, lesne încrezători le dădeau şi erau bune date. În genul acesta a escrocat peste 50 de persoane, atât în Alba Iulia cât şi în comunele învecinate, fără ca să fie descoperită”, se precizează în articolul publicat în ziarul local.

În final, ”chestura poliţiei din Alba Iulia, împreună cu jandarmii din comunele învecinate, primind tot mai dese plângeri, au pornit energice cercetări şi după câteva zile escroaca a fost prinsă”. S-a constatat că toate hainele furate au fost vândute la diferite magazine. 

ziar escroaca inselaciune

Sursa foto: facebook/ Marius Rotar

Din aceeaşi ediţie a ziarului aflăm despre o ”bandă” de minori care a ”operat” mai multe furturi pe raza oraşului Alba Iulia. ”Furturile se făceau consecutiv în fiecare noapte în părţile opuse ale oraşului, ca să deruteze poliţia, dar cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, poliţia, după intense cercetări, a reuşit să pună mâna pe infractori”, se mai susţine în ziar. 

Membrii bandei îşi repartizau rolurile atacurilor după un sistem bine organizat de ”bandă mare”. Aceştia furau unelte de construcţie, piese de schimb, haine, ghete, păsări şi alte bunuri pe care le găseau în imobilele comercianţilor din oraş.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Gruparea anticomunistă care plănuia independenţa Ardealului, răpirea lui Nicu Ceauşescu şi revenirea Regelui Mihai FOTO

Drumul lui Avram Iancu de pe teritoriul judeţului Alba va fi modernizat. Proiect de aproape 12 milioane de lei FOTO

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite