Drumul lui Avram Iancu de pe teritoriul judeţului Alba va fi modernizat. Proiect de aproape 12 milioane de lei FOTO

0
0
Drumul lui Iancu traversează şi o zonă turistică spectaculoasă. Foto: Facebook/ Daniel Stânc
Drumul lui Iancu traversează şi o zonă turistică spectaculoasă. Foto: Facebook/ Daniel Stânc

Drumul judeţean cunoscut şi ca ”drumul lui Avram Iancu” sau ”drumul Iancului”, ce face legătura între judeţele Alba şi Hunedoara, va fi modernizat.

Drumul pleacă din localitatea Vidrişoara, comuna Avram Iancu, Alba, urcă până la peste 1.000 de metri altitudine, după care coboară în Hunedoara, în localitatea Bulzeştii de Sus şi face legătura cu Baia de Criş. 

Drumul este un simbol istoric având în vedere că este cunoscut şi ca drumul Iancului. Avram Iancu l-a folosit deseori pentru a ajunge în Ţara Zarandului, la Baia de Criş. De altfel, în aceasă zonă, la Ţebea, este înmormântat marele eoru naţional.

Drumul judeţean DJ 762 va fi modernizat pe o lungime de peste 6 kilometri, pe teritoriul judeţului Alba. În Hunedoara, până la Bulzeştii de Sus, dumul are o lungime de 18 km. Şi autorităţile din Hunedoara doresc modernizarea şoselei, proiectul fiind depus pentru finanţare în cadrul programului Anghel Saligny.

Potrivit memoriului de prezentare depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, investiţia cuprinde un sector de drum de 6,325 km între limita cu judeţul Hunedoara la km 40+600 şi localitatea Vidrişoara la km 46+925.

Acesta are două sectoare distincte ca şi alcătuire sistem rutier, astfel: pe o lungime de 5,075 km, de la km 40+600 la km 45+675, sistem rutier din piatră spartă, iar pe o lungime de 1,250 km de la km 45+675 la km 46+925 sistem rutier din piatră spartă cu îmbrăcăminte din beton asfaltic

drum iancu apuseni

Foto: Facebook/ Daniel Stânc

Prin dezvoltarea infrastructurii de transport rutiere în zonă se vor creea premisele unor noi oportunităţi pentru populaţie, agenţi economici şi colectivităţile locale şi se vor realiza legături eficiente între centre şi zonele periferice. Valoarea investiţiei este estimată la 11.973.645 lei.

drum iancu apuseni

Călători pe drumul Iancului. Foto: Facebook/ Daniel Stânc

Prin proiect se vor executa lucrări terasamente, scurgerea apelor/podeţe, lucrări drum, lucrări siguranţa circulaţiei, consolidare taluze şi poduri. Îmbunătăţirile ce vor fi aduse, prin proiectare, vor consta în: asigurarea părţii carosabile de minim 4 m; reabilitarea sistemelor de colectare ape pluviale asigurarea stabilităţii taluzelor.

drum iancu apuseni

 Foto: Facebook/ Daniel Stânc

Traseul proiectat va urmări în principal traseul actual al drumului. Tot în cadrul proiectului este prevăzut un nou pod peste Râul Arieşul Mic, la km 46+872. Podul va fi executat pe amplasamentul vechiului pod.

Vă mai recomandăm:

 

Cum au îmbogăţit investiţiile străine două oraşe din Transilvania. Bugete uriaşe în 2022 la Sebeş şi Blaj

 

Fura cărţi din bibliotecă pentru că părinţii nu mai aveau bani să îl ţină la şcoală. Poveste emoţionantă din 1933

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite