Semnificaţia culorilor. Ce rol joacă fiecare nuanţă în viaţa omului şi de ce maşinile roşii sunt cele mai furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culorile au un rol important în viaţa fiecărui om
Culorile au un rol important în viaţa fiecărui om

Culorile au un rol foarte important în viaţa noastră. Fiecare om şi-a pus întrebarea, cel puţin o dată, ce culoare i s-ar potrivi. Unii au găsi răspunsul, alţii nu. Se ştie, însă, că fiecărei persoane i se potrivesc doar anumite culori şi asta deoarece fiecare culoare potenţează câte un tip de personalitate.

Semnificaţiile culorilor joacă un rol important în viaţa multor oameni. În continuare vă prezentăm cele mai importante semnificaţii pentru cele mai cunoscute culori;

Roşu - scoate în evidenţă sensibilităţile observatorului, fiind deci o culoare foarte puternică. De aceea roşul captează foarte repede atenţia. În acest caz se recomandă ca persoanele care optează pentru o îmbrăcăminte de această culoare să fie stăpâne pe sine şi nu prea timide. Totodată, roşul este şi culoarea pasiunii, însă el nu trebuie folosit în exces. Roşul are un efect stimulator general, provoacă, incită la acţiune, îndeosebi în plan psihomotor, stimulator intelectual. El este o culoare specifică tipului activ, autonom, locomotor, competitiv, operativ.

Roşul simbolizeaza caldură, foc, pasiune, entuziasm şi agresiune. El poate mari presiunea sangelui şi ritmul respiraţiei. Are efectul de a stimula oamenii să ia decizii în mod rapid şi creşte speranţele. Hainele roşii pot da senzaţia de putere, dar şi pe cea de conflict, agresiune. Este indicat ca, atunci când aveţi de dus la capăt un proiect amânat, să purtaţi haine de culoare roşie. Cu alte cuvinte, din cauza semnificaţiilor puternice ale maşinilor de culoare roşie, acestea au ajuns să fie cele mai furate. Aceasta se datorează şi faptului că obiectele şi cuvintele care au culoarea roşie sunt imediat observate. Ele sunt deseori utilizate in decorarea interioarelor. În concluzie, roşul este o culoare foarte intensă, care naşte sentimente extreme. 

Rozul – este o culoare care îl face pe cel care îl poartă să iubească lumea, fiind deci culoarea dragostei şi totodată cea mai romantică şi afectivă culoare. Totodată, rozul este şi culoarea sexualităţii. Este şi simbolul unei iubiri în tăcere. El are rolul de a calma şi de a îmbuna sentimentele.

Studiile efectuate în mai multe închisori au arătata că, atunci cand celulele prizonierilor sunt vopsite in roz, atitudinea agresiva se diminueaza vizibil, dar efectul nu este insă durabil. O expunere mai îndelungată la această culoare poate duce în final la o explozie de violenţă. De asemenea, se spune că rozul decolorat este culoarea care marchează cel mai bine începutul marii dezvoltări intelectuale, fiind totodată şi cea mai potrivită culoare în domeniul investiţiilor.

Verdele – este o culoare excelentă pentru realizări financiare, fiind deci culoarea câştigului financiar. Se spune că persoană care-l poartă e inclinată să ia iniţiative efect de linişte, bună dispoziţie, relaxare, meditaţie, echilibru, siguranţă. El facilitează deconectarea nervoasă. Caracterizează tipul pasiv, defensiv, autonom, reţinut. 

Exprimă concentrare, siguranţă, introspecţie. Important de ştiut este faptul că verdele este culoarea potrivită hainelor ce trebuie imbrăcate atunci când mergeţi să daţi un interviu pentru angajare. Verdele este totodată şi culoarea speranţei, fiind o culoare foarte potrivită spre a fi utilizată la zugrăvirea dormitoarelor. Se spune că verdele închis este culoarea care indică o concentrare puternică, dar care durează doar un moment.   

Albastrul – este o culoare liniştitoare, fiind culoarea intelectualului. Este de altfel şi simbolul unei iubiri ascunse. Această culoare favorizează dezvoltarea proceselor de inhibiţie şi de incetinire a ritmului activitătii; îndeamna la calm şi reverie, concentrare şi liniste interioară, seriozitate, meditaţie. În exces, conduce la depresie. Se caracterizează prin profunzimea trăirilor şi sentimentelor. Caracteristică pentru tipul pasiv, senzitiv, perceptiv.

Albastrul obişnuit marchează începutul contactului spiritual. Albastrul deschis sugerează setea de cunoaştere, dar şi nevoia de odihnă şi relaxare. Albastrul electric este culoarea care se potriveşte unei persoane care e mulţumită cu nivelul său existent de cunoaştere sau doreşte realizări intelectuale mai înalte. Această culoare este foarte bună pentru oratori căci atrage publicul. Este totodată şi o culoare potrivită pentru un om disponibil întotdeauna şi mai ales atunci când este nevoie.

Galbenul – este o culoare benefică, iar în combinaţie cu albul pur se obţine galben pal. Este totodată şi culoarea geloziei. Se ştie că această culoare stimulează si intreţine starea de vigilenţă, sporeşte capacitatea de mobilizare si concentrare a atenţiei, predispune la comunicativitate; dă senzaţia de caldură şi de intimitate. Galbenul este culoarea caracteristică tipului activ, expansiv, investigativ si cu un nivel ridicat de aspiraţie. Privită mult timp, dă senzaţia de oboseală, dar în tonuri palide este suportabilă.  

Violetul – este culoarea legată de paranormal, dar este şi o culoare a suferinţei. Are un efect stimulator, neliniştitor si descurajator, dând senzaţia de gravitate. 

Albul – semnifică vindecare, purificare, nou, neatins, calm. Albul este culoare purităţii. Totodată, albul sugerează şi sinceritatea. Are efecte de expansivitate, uşurinţă, suavitate, robusteţe, puritate, raceală; exprimă pace, împăcare, linişte, inocenţă, curăţenie, sobrietate.

Negrul –este o culoare care sugerează confuzie, nehotărâre, durere, despărţire. Această culoare are o vibraţie negativă. Ea are efecte psihologice de nelinişte, reţinere, depresie, introversie; impresie de adâncime, greutate; are o semnificaţie psihoa-fectiva de tristeţe, sfarşit, singurătate, despărţire, doliu. Poate fi utilizată ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.

Movul – este culoarea indiferenţei.

Griul – este culoarea specifică bancherilor, finanţiştilor şi celor din domeniul asigurărilor, fiind culoarea care sugerează sprijin financiar şi putere. De aceea atunci când mergeţi la bancă pentru a contracta un credit (împrumut bancar) este indicat să îmbrăcaţi haine de culoare gri, maro, albastru şi albastru închis.

Maroul –este culoarea care înfrânge extravaganţa. În unele cazuri, această culoare creează o senzaţie de tensiune. Totodată maroul este culoarea pământului si pădurii. Este solid, de încredere si ajută la creerea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. Este culoarea care comunică sinceritate, putere, maturitate.

Auriul – este culoarea perfecţiunii spirituale, culoarea sfinţeniei. Pentru a înţelege mai bine semnificaţia acestei culori este de ajuns să ne gândim la icoane.

Portocaliul - este culoarea care îndemnă la un puternic simţământ matern, la nevoia de a oferi protecţie, fiind culoarea fericirii. Totodată, această culoare are un efect stimulator emotiv, dă senzaţie de apropiere. Este o culoare sociabilă, mai activă decat galbenul, care lasă impresia de optimism, veselie, însă pe suprafeţe intinse poate fi iritant.

Citiţi şi:

Cum se calculează factura la energie electrică şi de ce energia pură reprezintă doar o treime din costul final

Poveşti puţin ştiute despre Cetatea Alba Carolina, magnet pentru zeci de mii de turişti într-un colţ de rai al României

Ţuica, mândria românilor. Cum se prepară şi din ce se obţine celebra băutură alcoolică în Ardeal

Cercetaşii, din nou la modă în România. Cum să stai opt zile în tabără în pădure, fără telefon sau tabletă

Monumentul din Cetatea Alba Iulia închinat unui ofiţer austriac erou, mort la Simeria în bătălia cu armata maghiară

Infirmier în România, a ajuns manager de clinică în Anglia: „Am fost foarte determinat să reuşesc“

O cască a salvat milioane de vieţi în Primul Război Mondial

Cum să-ţi petreci weekendul departe de agitaţia oraşului: turism în şaua calului la poalele Munţilor Trascău

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri