Cum să-ţi petreci weekendul departe de agitaţia oraşului: turism în şaua calului la poalele Munţilor Trascău
0Într-una dintre cele mai frumoase zone ale Munţilor Apuseni, Oana Valea (30 de ani) a înfiinţat acum cinci ani, în satul Benic, judeţul Alba, Centrul de Călărie „Aladin“. Caii îi pot purta pe turişti în drumeţii proiectate pe trasee montane care taie răsuflarea sau printre obiective istorice remarcabile.
O femeie îndrăgostită de cai a înfiinţat la poalele Munţilor Trascău, considerată cea mai spectaculoasă zonă a Apusenilor, un centru de călărie unic în România prin profilul activităţilor gândite pentru clienţi. Se întâmplă în satul Benic, judeţul Alba, iar numele administratorului este Oana Valea (30 de ani). În mod normal, un centru hipic oferă servicii specifice într-un anumit spaţiu, în care clienţii învaţă să călărească. Centrul de Călărie „Aladin“ de la Benic oferă, însă, şi posibilitatea practicării turismului ecvestru. Este vorba despre călătorii mai lungi sau mai scurte în şaua calului pe trasee spectaculoase, în timpul cărora se admiră peisajul, se cunosc oamenii locurilor şi se face mişcare în natură.
Numele centrului a fost ales în memoria căluţului Aladin, care a murit cu puţin timp înainte de deschidere, din cauza unor probleme medicale foarte grave. Oana Valea iubeşte caii de când era la grădiniţă. „Am călărit prima dată când aveam 5 ani. Am prins imediat gustul, pentru că este o «boală» foarte grea. Odată ce te prinde microbul, nu mai scapi. În 2010, am avut ocazia să-mi iau un cal şi apoi au venit şi alţii. Am ajuns la un moment dat să am cinci, dar nu făceam nimic cu ei şi mi-am zis să le dau ceva de lucru. Astfel, am deschis centrul de călărie“, spune proprietara.
CAI RECUPERAŢI DIN SPORT PENTRU AGREMENT
Centrul a fost deschis în 2012 cu cei cinci cai, iar în prezent a ajuns la 13: doi ponei, trei mânze şi nouă cai pentru agrement. „O bună parte dintre caii centrului au fost recuperaţi din sport. Sunt cai care nu au mai putut face performaţă şi i-am salvat aici, pentru agrement. Funcţionăm, astfel, şi ca un fel de fundaţie, iar dacă putem ajuta un cal, o vom face oricând“, adaugă Oana Valea.
Serviciile sunt diverse. Pornesc de la gimnastica pe cal, lecţii clasice de călărie şi turism prin zona Văii Galdei. „Gimnastica pe cal sau voltija este pentru copii care au până în 5-6 ani, care nu pot să facă faţă unei lecţii clasice. Este foarte distractivă şi foarte bună pentru ei ca sport, pentru că le dezvoltă echilibrul. Copilul ceva mai mare trece la lecţiile de 20 de minute, intermediare, iar apoi ajunge la lecţiile clasice, de 35-45 de minute, şi la plimbările în natură, care durează cel mai puţin o oră şi pot ajunge până la maximum zece ore. Aceste deplasări sunt gestionabile şi de către începători, cu precizarea că trebuie să aibă condiţie fizică excelentă“, detaliază instructorul de călărie Oana Valea.
Cel mai lung traseu porneşte de la centrul de călărie şi duce până la Poiana cu Narcise, un loc minunat din satul Tecşeşti. Este practicabil pe tot parcursul anului şi are 36 de kilometri, dus-întors. „În afară de obiectivele turistice, mai avem şi alte lucruri originale de văzut. De exemplu, la Tecşeşti, există o familie care ne aşteaptă într-o casă mai veche de 100 de ani, care se poate vizita. Turiştii sunt întâmpinaţi cu un pahar de pălincă. La Coliba Truţii povestim legendele despre Truţă, unul dintre cei mai mari mincinoşi din zonă, recunoscut pentru «gogoşile» pe care le spunea de pe vremea când a fost în război“, completează Oana Valea.
ADMINISTRATOR, INSTRUCTOR ŞI BUCĂTAR
La centrul hipic se mai poate practica ciclismul, canyoning-ul (n.r. – alpinism în cascade) la Băile Romane şi se poate vedea, chiar învăţa, cum se coase un costum popular. De asemenea, în luna mai, administratorii organizează traseul căpşunilor, o deplasare călare de aproximativ o oră şi jumătate, până la câteva sere unde se mănâncă pe săturate căpşuni. „Traseele se fac la cerere, prin telefon, cu două zile înainte. Nu avem o limită de număr de clienţi, poate fi şi unul singur care, dacă doreşte să meargă, îl însoţim cu plăcere pe orice traseu“, adaugă proprietara. Oana Valea este, în acelaşi timp, instructor de călărie şi administrator de pensiune.
Cu ajutorul fondurilor europene şi printr-un efort care a durat cinci ani, a reuşit să deschidă o pensiune cu 13 locuri în localitatea Mesentea, la aproximativ 1 kilometru de centrul de hipism. Acolo se pot mânca celebrele „pupuri“, plăcinte din aluat cu varză călită. Sunt gătite chiar de Oana, care, în lipsa unei persoane care să ocupe postul, este şi bucătăreasă. Femeia caută un îngrijitor pentru cai şi crede că „ajutoarele sociale“ sunt motivul pentru care oamenii nu prea vor să muncească. Pensiunea „Moara Veche“ a fost deschisă în decembrie 2015. Turiştii sunt şi ei implicaţi: pot participa la prepararea pupurilor, dar este obligatoriu să ţesale caii înainte de a pleca pe un traseu.
CLIENŢII: 90% FETE ŞI FEMEI, 10% BĂRBAŢI
„Facem trasee cu începători care n-au mai călărit niciodată. Ei primesc un instructaj de 15 minute, apoi pot să se urce pe cai. Avem şase cai care pot duce orice călăreţ în spate şi încă trei pentru avansaţi. Costurile sunt cuprinse între 50 şi 250 de lei, în funcţie de lungimea traseului. Pentru traseul cel mai lung oferim şi o masă în natură. Lecţiile de călărie pornesc de la 15 lei pentru a învăţa voltija (n.r. – tehnica urcării şi coborârii de pe cal), 20 de lei lecţia intermediară şi ajung la 35 de lei, respectiv 45 de lei, lecţiile pentru copii şi adulţi“, precizează instructorul de călărie.
Clienţii centrului sunt 90% fete şi femei şi doar 10% bărbaţi. Oana susţine că nu a reuşit să elucideze, încă, misterul acestei diferenţe. În afară de activităţile obişnuite, Oana Valea mai participă cu caii la diferite târguri, expoziţii sau evenimente, cum ar fi Festivalul Dacic de la Cetatea Porolissum, din judeţul Sălaj. Oana Valea doreşte să-şi extindă centrul hipic şi să construiască un grajd nou cu 30 de boxe, printr-un proiect cu finanţare de la Uniunea Europeană.
„Este foarte important să lucrezi cu caii în fiecare zi. Altfel, nu le vei cunoaşte reacţiile, ce gândesc, ce doresc şi te poţi trezi cu situaţii imprevizibile. În momentul în care cunoşti animalul şi îi cunoşti reacţiile, totul devine mult mai sigur. Dintre clienţii mei, copiii învaţă foarte repede. Majoritatea au momente în care plâng, pentru că este foarte solicitant, dar de obicei, îşi revin foarte repede şi găsesc în ei ambiţia să conducă calul. Călăria este, în prima fază, o luptă a ta cu tine însuţi. Cei mai buni călăreţi ai mei au 12–14 ani, pentru că au acel gram de inconştienţă. Copiii îşi dezvoltă, la călărie, calităţile de lider, încrederea în sine, ambiţia, colegialitatea şi prietenia. Între călăreţii mei nu există competiţie. S-au împrietenit şi în afara centrului şi s-au format prietenii pe viaţă“, spune Oana despre avantajele practicării sportului ecvestru. Poate fi contactată pentru programări la numărul de telefon 0744953090, pe email la adresa calarie.aladin@gmail.com sau pe site-ul romaniatrails.ro.
Cele mai frumoase trasee ecvestre
Echipamentul recomandat pentru călărie la Benic este compus din bluză cu mâneci lungi, tricou sau pulover (n.r. - în funcţie de vreme), pantaloni de călărie, blugi mulaţi şi elastici sau orice alt tip de pantaloni lipiţi de picior şi suficient de elastici încât să fie comozi, cizme de călărie sau încălţări sport. Se recomandă o şapcă sau o pălărie pentru soare şi, eventual, mănuşi.
TRASEUL TIBRU
Distanţă: 15 kilometri;
Durată: 3 ore la pas;
Dificultate: redusă;
Descriere: Drumul este accesibil începătorilor şi se întinde pe dealuri magnifice, printre livezi şi câmpuri cultivate. În orice anotimp, se poate contempla frumuseţea naturii şi se pot observa animalele şi păsările sălbatice. Traseul merge în buclă, iar drumul de întoarcere de la Tibru este diferit de cel de plecare. Satul este un amestec de vechi şi nou, populat de oameni prietenoşi şi binevoitori. Istoria localităţii este veche. Este situată aproape de cetatea Piatra Craivii, un centru spiritual al dacilor. An de an, plugurile ţăranilor scot la iveală ceramică dacică şi din perioadă romană. Preţ: 100 lei/persoană.
TRASEUL BĂILE ROMANE
Distanţă: 21 de kilometri;
Durată: o zi, aproximativ 5 ore în şa, la pas;
Dificultate: medie
Descriere: Traseul este potrivit pentru începători. Este accesibil în orice anotimp dacă terenul este uscat. Sunt vechi drumuri antice, despre care se spune că ar fi fost traversate în vechime de călăreţi traci. Din satul Benic se urcă dealul Daneaţa, unde s-au găsit câteva schelete ale călăreţilor traci alături de caii lor. Itinerariul urmează coama dealului până aproape de Valea Pietrilor, deasupra satului Cetea. Băile Romane din Cheile Cetii reprezintă o succesiune de şapte cascade de 4-5 metri înălţime care au format la bază, din apa curgătoare, mici lacuri. Spectaculoasele construcţii naturale din creierii munţilor sunt presărate cu peşteri. Preţ: 150 lei/persoană.
TRASEUL POIANA CU NARCISE DE LA TECŞEŞTI
Distanţă: 40 de kilometri;
Durată: o zi, aproximativ
9 ore în şa, la pas;
Dificultate: medie spre mare;
Descriere: Poiana cu Narcise de la Tecşeşti este un deal întreg plin de narcise sălbatice, aflat în masivul Trăscău, la 950 de metri altitudine. Muntenii, oameni aspri şi puternici, autonomi, dar foarte prietenoşi şi mereu bucuroşi de oaspeţi, iubesc narcisele sălbatice şi le protejează. Familia Avram se află la a treia generaţie ce îngrijeşte această rezervaţie naturală. Narcisele înfloresc pe la sfârşitul lui martie – începutul lui aprilie şi se păstrează până pe la mijlocul lunii mai. Traseul se desfăşoară pe drumuri vechi, prin păduri dese şi răcoroase şi pe lângă văi şi izvoare limpezi. Aici, de secole, păstoritul a rămas neschimbat, iar arhitectura este tradiţională şi veche. Pot fi observate case de piatră şi lemn, cu acoperiş de paie, încă locuite, ştiubeie de răchită pentru albinărit şi juguri pentru potcovit boi. Piatra Cetii străjuieşte drumul de la Centrul de Călărie Aladin şi până la poiana cu narcise. Preţ: 250 lei/persoană, picnic inclus.
TRASEUL VALEA CRICĂULUI
Distanţă: 40 de kilometri;
Durată: o zi, aproximativ 9 ore în şa, la pas;
Dificultate: medie spre mare;
Descriere: Valea Cricăului este incredibil de frumoasă. Traseul merge prin viile Tibrului până în satul Cricău. De acolo se urmează cursul râului până sus, la stână unde se face popas şi se mănâncă un picnic. Apoi, se urcă pe drum pietruit până la Cetatea Apoulon, considerată centrul spiritual al dacilor. Traseul este potrivit pentru începători ambiţioşi cu o condiţie fizică bună, dar şi pentru avansaţi, care se pot aventura în galopuri lungi. Cetatea Apoulon de la Piatra Craivii, în Munţii Trascău, este considerată de mulţi istorici ultimul refugiu al regelui Decebal din calea expansiunii romane în Dacia.
Preţ: 250 lei/persoană, picnic inclus.
TRASEUL COLIBA TRUŢII
Distanţă: aproximativ 40 de kilometri;
Durată: între 7 şi 9 ore, în funcţie de viteza de deplasare;
Dificultate: medie spre mare;
Descriere: se pot vedea stâne de oi, dealuri cultivate, toată Valea Galdei şi Valea Mănăstirii, dealuri presărate de stânci, Piatra Cetii (arie protejată de interes naţional), o fostă carieră de pietre de moară, pădurea de foioase, o mulţime de animale sălbatice, mai ales veveriţe;.
Preţ: 200 lei/persoană, picnic inclus.
Alte trasee sunt „pe lângă casă“, în zona satului Benic, pe distanţe de câţiva kilometri şi durează aproximativ o oră. Preţul este de 50 de lei/persoană, iar dificultatea acestora este cea mai uşoară dintre toate. Se pot vedea livada Benicului, fântâni vechi cu cumpănă, câmpuri cultivate şi pajişti pline de flori.
Eroii anticomunişti de la Mesentea
Benic este un sat al comunei Galda de Jos cu ceva mai mult de 400 de locuitori, aflat la o distanţă de 20 de kilometri de Alba Iulia. Aici se află în ruină o biserică catolică construită în secolul al IV-lea, monument istoric. Mesentea este, de asemenea, un sat aflat în imediata apropiere, cu 200 de locuitori. Aici au fost deshumate, pe 1 iunie 2016, rămăşiţele pământeşti a doi luptători anticomunişti morţi în urma unui asediu al luptătorilor fostei securităţi asupra unei case din sat. Traian Mârza şi Traian Gligor s-au împuşcat reciproc în 9 martie 1949, în momentul în care au constatat că nu mai au scăpare. În memoria celor doi eroi, în apropierea casei din Mesentea a fost ridicată o troiţă. Zona este legată, din punct de vedere istoric, şi de Velica Norocea, iubita voievodului Mihai Viteazul în perioada cât acesta s-a aflat la Alba Iulia. Domnitorul era, la vremea respectivă, proprietar peste satul Cetea, localitate vecină cu Benic şi Mesentea. În zonă se mai pot vizita Mănăstirea Râmeţ şi Cheile Râmeţului, două obiective turistice importante ale judeţului Alba.