Infirmier în România, a ajuns manager de clinică în Anglia: „Am fost foarte determinat să reuşesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Vrânceanu a reuşit să îşi formeze o carieră frumoasă în Anglia
Florin Vrânceanu a reuşit să îşi formeze o carieră frumoasă în Anglia

Florin Vrânceanu (48 de ani), fost infirmier la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Alba Iulia, a emigrat în Anglia în 2003 şi acum este managerul unei unităţi socio-medicale pentru bolnavi de Alzheimer.

Fostul infirmier Florin Vrânceanu conduce o instituţie socială pentru bolnavi de maladia Alzheimer,din Anglia din anul 2011. Aici lucrează 140 de oameni care au în grijă de 70 de bolnavi. Unitatea medicală se află în Yeovil, un oraş în comitatul Somerset, regiunea South West, şi este parte din reţeaua de îngrijiri medico-sociale a firmei N. Notaro Homes Ltd.

Bărbatul din Alba Iulia a demonstrat că, prin muncă, ambiţie şi perseverenţă, dorinţele pot deveni realitate oricât de greu ar părea la început. Povestea emigrării sale a început, în 2003, după un schimb de noapte la spitalul din Alba Iulia, când a citit un anunţ de angajare pentru Anglia într-o revistă medicală. Florin Vrânceanu a lucrat ca infirmier-brancardier la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului din Alba Iulia, timp în care a absolvit şi şcoala postliceală de asistenţi medicali.

INFIRMIER LA UN AZIL DE BĂTRÂNI

„Eram de serviciu la UPU, noaptea, şi am citit un anunţ în revista «Viaţa Medicală» despre o firmă din Craiova care recruta personal medical pentru Anglia. Am ieşit din tură dimineaţa, am sunat acolo, am avut un interviu telefonic cu ei, iar apoi am avut un interviu cu angajatorul din Anglia, la Bucureşti. În decembrie 2003 am plecat“, explică Florin Vrânceanu. Despre primii ani de muncă în Regatul Unit îşi aminteşte cu nostalgie şi spune că „începutul nu a fost uşor deloc“. După un an, a reuşit să-şi aducă la el soţia şi copiii.

„Am lucrat până în 2005 ca infirmier la un azil de bătrâni, manageriat de un indian, care ne muncea din greu. Am tras şi zece zile la rând, de la 7.00 dimineaţa până la 21.00, dar asta ca să îmi ating eu ţelul: nu aveam

florin vranceanu alba

echivalate studiile făcute în România, aşa cum sunt acum, iar ele trebuiau adaptate. Diploma de asistent medical nu era recunoscută fără şase luni de studiu la un centru acreditat şi afiliat la o universitate. Mi-a fost foarte greu, dar am fost foarte determinat să reuşesc“, afirmă actualul manager. Florin Vrânceanu spune că nu a plecat din ţară neapărat din cauza salariului, ci fiind nemulţumit mai degrabă de „cum merg treburile în România“. „Factorul declanşator al emigrării mele nu a fost în primul rând cel material. M-am gândit să ofer un viitor mai bun copiilor mei. Ştiind engleză, am zis că Anglia ar fi cea mai bună opţiune“, completează bărbatul.

ÎNGRIJIRE MEDICALĂ DE CINCI STELE

În 2006, Florin Vrânceanu a obţinut licenţa de practică medicală în Anglia şi a putut profesa ca asistent medical, iar în 2008 a devenit manager la una dintre casele de îngrijiri medicale a unei mari companii. „Mi-a fost acordată încredere deplină pentru a deveni manager la o astfel de casă, pentru că am demonstrat că sunt capabil. Compania mi-a plătit un curs de un an pentru servicii de management în îngrijiri medicale şi sociale. Am obţinut o diplomă de licenţă care îmi atestă pregătirea. Au văzut potenţialul meu profesional şi mi-au acordat încredere absolută, numindu-mă managerul unei astfel de case înainte de absolvirea cursului pe care mi l-au plătit tot ei“, afirmă românul. Din 2011, Florin Vrânceanu asigură conducerea unei case mai mari de îngrijiri medicale, din cadrul aceleiaşi companii, care are peste 70 de paturi, cu camere single, în regim de hotel de cinci stele.

„Unde lucrez acum sunt îngrijiţi pacienţi cu demenţă. Compania care a dezvoltat această reţea de îngrijire medico-socială are 10 unităţi de acest gen şi 700-800 de angajaţi în Anglia. La rândul meu, am adus, printr-o agenţie de recrutare, peste 100 de români să lucreze în această companie. Indiferent de naţionalitate, oamenii câştigă foarte bine aici: 15-30 lire/oră ca asistenţi medicali“, explică Florin Vrânceanu. 

EXODUL DIN SISTEMUL MEDICAL ROMÂNESC

Florin Vrânceanu este doar unul dintre zecile de mii de români care au absolvit în România studii în domeniul medical după care au plecat în străinătate, unde munca lor este mult mai bine plătită. Fenomenul „a explodat“ după intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007. Situaţia face ca în prezent, unităţile medicale din ţară să se confrunte cu o gravă criză de medici specialişti. Situaţia este asemănătoare şi în ceea ce priveşte personalul medical auxiliar, respectiv asistenţi şi infirmieri. 

Potrivit statisticilor, în spitalele publice din România mai sunt 13.000 de medici, jumătate din necesarul estimat de Ministerul Sănătăţii. 8000 de medici au plecat din sistem doar în ultimii cinci ani. Aproximativ 3% din doctori şi până la 10% din asistenţii din România emigrează în fiecare an. Cele mai frecvente destinaţii sunt: Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările din nordul Europei. În Anglia, de exemplu, un salariu de asistent medical într-un spital ajunge la peste 2.000 de lire sterline pe lună (circa 10.400 de lei). Cei care adună peste 20 de ani de vechime ajung la peste 3.000 de lire. În prezent, în sistemul medical românesc, lucrează circa 60.000 de asistenţi medicali, cu jumătate mai puţin faţă de anul 1990. 

Citiţi şi:

Profesorul de nota 10 din Alba: „Modul de predare trebuie orientat în aşa fel încât să fie avantajaţi toţi elevii“

 

IPJ Alba, sancţionat pentru discriminare pe motiv că nu a amplasat plăcuţă bilingvă pe sediul unui post de poliţie

O cască a salvat milioane de vieţi în Primul Război Mondial

Cum să-ţi petreci weekendul departe de agitaţia oraşului: turism în şaua calului la poalele Munţilor Trascău

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite