Rezultate alegeri parlamentare 2012 Alba. Au votat 41,66% dintre alegători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile parlamentare au loc duminică, 9 decembrie 2012. Foto Adevărul
Alegerile parlamentare au loc duminică, 9 decembrie 2012. Foto Adevărul

adevarul.ro îţi prezintă duminică, 9 decembrie 2012, tot ce se întâmplă în judeţul tău: cine sunt candidaţii, ce incidente electorale sunt semnalate, dar şi care este prezenţa la vot raportată biroului electoral.

UPDATE ORA 22.45: Estimările finale ale Biroului Electoral Central indică o prezenţă la vot de 41,66 la sută în judeţul Alba. În mediul urban prezenţa este de 40.51 la sută, în timp ce în mediul rural au votat 43,40 la sută. În cifre, numărul alegătorilor care au votat în Alba este de aproximativ 132.000 de persoane.

UPDATE ORA 19.30 Până la ora 18.00 au votat în judeţul Alba un număr de alegători echivalent cu un procent de 34,60 la sută. În mediul urban au votat 33,21 de procente, iar în mediul rural prezenţa înregistrată se situează la 36,71 la sută. Procentul este mai mare ca cel înregistrat la alegerile din 2008, când au votat până la această oră un procent de 34,53 la sută din alegători. Diferenţa este, totuşi infimă, de 0,06 la sută, adică câteva zeci de voturi.

La nivel naţional, până la ora 18.00 au votat 36,54% dintre locuitorii cu drept de vot, respectiv 34,78% în mediul urban şi 38,95% în mediul rural.

UPDATE ORA 19.00: La referendumul organizat în 35 localităţi din Apuseni, până la ora 18.00 s-au prezentat 13.176 de alegători în cele 63 de secţii de vot monitorizate de biroul electoral judeţean. Prezenţa la vot este de 36,20%, raportat la totalul de 36.391 de cetăţeni înscrişi pe liste în secţiile respective.

UPDATE ORA 15.30: Prezenţa la vot la alegerile parlamentare în judeţul Alba a fost la ora 14.00 de 17,18 la sută. Alba se situează din acest punct de vedere pe locul 34 la nivel naţional. În mediul urban prezenţa a fost 17,58 la sută, în timp ce în localităţile rurale au votat 16,58 la sută dintre alegători. La ora 10.00 procentul de prezenţă a fost de 3,85 la sută.

UPDATE ORA 15.20: Prezenţa la vot în cadrul referendumului organizat în cele 35 de localităţi din Apuseni era la ora 14.00 de aproximativ 16 la sută. La ora 10.00, estimarea arăta o prezenţă de aproape 4 la sută. Până la ora 14.00 au votat aproape 12.000 de cetăţeni din totalul celor 72.877 aşteptaţi la urne.

UPDATE ORA 14.00 Candidaţii implicaţi în alegerile parlamentare şi reprezentanţii instituţiilor din administraţia publică şi locală a judeţului Alba votează duminică pe tot parcursul zilei. Declaraţiile acestora surprind poziţia taberei politice pe care o reprezintă. Dacă unii dintre aceştia susţin că au votat pentru “politicieni responzabili” şi pentru ca “România să rămână în Europa”, alţii afirmă că au venit la vota pentru “schimbarea ţării până la capăt”.

UPDATE ORA 13.20 Referendumul finanţat şi organizat de Consiliul Judeţean determină, deja, o prezenţă mai ridicată la vot în localităţi din ApuseniLa Roşia Montană, comună interesată direct în succesul referendumului datorită proiectului minier privat de aici, procentul prezenţei la vot la ora 10.00 era de peste 11 la sută, în condiţiile în care la nivel judeţean votaseră până la ora respectivă doar 3,85 la sută dintre alegători. 

UPDATE ORA 12.30 Au apărut primele reacţii referitoare la referendumul ce se desfăşoară în 35 de localităţi din Munţii Apuseni. Sindicatul Viitorul Mineritului solicită ONG-urilor să înceteze acţiunile de boicotare a referendumului. Organizaţia Alburnus Maior susţine că referendumul este inutil şi, legal, nu poate influenţa poziţia Guvernului României.

UPDATE ORA 11.40 Biroul Electoral Central a comunicat prezenţa la vot până la ora 10.00. În Alba, şi-au exercitat dreptul de vot 3,85% dintre locuitori, procent mai mic faţă de cel de la alegerile de acum patru ani când au votat până la ora respectivă un procent de 4,05%.

În mediul urban, prezenţa la vot a fost de 3,93%, iar în mediul rural, de 3,72%. Comparativ, în 2008, s-au prezentat la urne, până la ora 10.00, 3,65% dintre alegătorii din oraşe şi 4,64% din zona rurală. La nivel naţional, s-au prezentat la urne, până la ora 10.00, 4,52%dintre locuitorii cu drept de vot, respectiv 4,67% în mediul urban şi 4,32% în mediul rural.

UPDATE ORA 09.30 În Alba sunt aşteptaţi la urne un număr de 317.733 alegători cu drept de vot, pentru a alege parlamentarii. De asemenea, în 35 de unităţi administrativ-teritoriale din Apuseni, locuitorii trebuie să se pronunţe în cadrul referendumului organizat pentru minerit unde au drept de vot aproape 73.000 de persoane.

UPDATE ORA 09.10 În judeţul Alba se circulă în condiţii de iarnă, dar niciun drum judeţean sau naţional nu este închis din cauza zăpezii. Probleme au fost în noaptea de sâmbătă spre duminică pe DN74 A, dar situaţia a fost remediată prin intervenţia maşinilor de deszăpezire. În Alba a nins aproape continuu de sâmbătă după-amiază. La Alba Iulia, stratul de zăpadă are aproape 20 de centimetri. 

UPDATE ORA 9.00 Trei secţii de votare din judeţul Alba au fost deschise cu greu în această dimineaţă, în condiţiile în care preşedinţii şi membrii acestora au avut probleme să ajungă la secţii, din cauza zăpezii şi a viscolului. Este vorba despre secţiile de vot din Gârboviţa, Căpud şi Valea Ighieului. Totuşi, o altă secţie de votare rămâne închisă.

Rămâi pe alba.adevarul.ro pentru a afla toate detaliile din ziua alegerilor. Un număr de 33 de candiaţi s-au înscris în competiţie în judeţul Alba. ARD, USL, PPDD şi UDMR au depus candidaţi în toate cele şapte colegii.

În afară de ARD, USL, PPDD şi UDMR, au mai depus candidaturi PRM (două colegii) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (trei colegii). Cel mai disputat este colegiul 1 (Alba Iulia – Apuseni) pentru Senat, unde s-a înscris şase candidaţi. Câte cinci candidaţi sunt în colegiul 1 (Alba Iulia), colegiul 5 (Munţii Apuseni) pentru Camera Deputaţilor şi colegiul 2 ( Sebeş – Blaj – Ocna Mureş – Aiud) la Senat

În colegiul nr. 1 Alba Iulia la Camera Deputaţilor se lutpă pentru un post de deputat Călin Potor (USL), Dorin Nistor (ARD), Dorin Şerdean (PP-DD), Csaba Toth (UDMR), Nicolae Bogdan Huja (PRM); 

În colegiul nr. 2 Sebeş – Blaj disputa electoral se dă între următorii candidaţi: Ovidiu Jidveian (USL), Clement Negruţ (ARD), Radu Roncea (PP-DD), Daniel Szabo (UDMR); 

Colegiul nr. 3 Cugir – Zlatna are următoarea configuraţie din punct de vedere a candidaturilor:  Dan Coriolan Simedru (USL), Ioan Fulea (ARD), Sorin Vasile (PP-DD), Krisztian Kovats (UDMR); 

În colegiul nr. 4 Aiud – Ocna Mureş bătălia se dă între Radu Coclici (USL), Sorin Bumb (ARD), Cornel Comşa (PP-DD), Gheorghe Levente Kerekes (UDMR); 

Colegiul nr. 5 Munţii Apuseni are următorii candidaţi: Ioan Dîrzu (USL), Corneliu Olar (ARD), Ion Marincaş (PP-DD), Attila Szucs (UDMR), Kiraly Melinda (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

La Senat în colegiul nr. 1 Alba Iulia – Apuseni alegătorii au de ales între Teodor Atanasiu (USL), Ştefan Bardan (ARD), Horaţiu Bibolar (PP-DD), Lorand Kopenetz (UDMR), Emil Crişan (PRM), Jobbagy Emese (Partidul Popular Maghiar din Transilvania); 

Tot la Senat, în colegiul nr. 2 Sebeş – Blaj – Aiud – Ocna Mureş partidele au lansat următorii candidaţi: Nicolae Dobra (USL), Alexandru Pereş (ARD), Dorin Pocol (PP-DD), Janos Palosy (UDMR), Bosze Laszlo-Antal (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

Pe adevarul.ro ai acces la cea mai amplă infografie care îţi prezintă tot ce se întâmplă în ţară în ziua de 9 decembrie 2012, duminica în care eletoratul stabileşte cine va reprezenta România în Parlament pentru următorii patru ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite