INFOGRAFIE Colegiul 1 Camera Deputaţilor Alba: cinci candidaţi îşi dispută fotoliul de deputat pentru Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul nr. 1 la Camera Deputaţilor este unul dintre cele mai disputate în judeţul Alba. Cinci candidaţi vor să ajungă deputat în reşedinţa judeţului, municipiul Alba Iulia şi în cele trei comune arondate colegiului.

Alegătorii au de ales între următorii candidaţi: Dorin Nistor (ARD), Călin Potor (USL), Dorin Şerdean (PP-DD), Csaba Toth (UDMR), Nicolae Bogdan Huja (PRM). Informaţii complete despre candidaţi din acest colegiu pot fi obţinute din infografia realizată de Adevarul.ro.

Candidatul ARD, fost şef la Garda Financiară

Dorin Nistor, candidatul ARD (Alianţa România Dreaptă) are ca slogan de campanie „O inimă tânără pentru Alba Iulia“. Are 39 de ani, este căsătorit, are doi copii şi este de profesie economist. A fost timp de şase ani comisar susperior la Garda Financiară Alba, instituţie pe care a şi condus-o o perioadă de timp. În perioada 2011 – 2012 a fost şeful OIR POSDRU Alba Iulia, instituţie ce implementează la nivelul regiunii VII Centru programul european de calificare în domeniul resurselor umane. Nistor a candidat la alegerile locale la funcţia de primar a municipiului Sebeş din partea PDL. A pierdut competiţia electorală la o diferenţă de doar 137 de voturi. 

Dorin Nistor îşi sărbătoreşte duminică ziua de naştere

Din punct de vedere a averii, Nistor deţine terenuri intravilane şi agricole în suprafaţă totală de 7.358 mp în Alba Iulia, Sebeş şi Pianu de Jos. Are o casă de 116 mp construită în 2009 şi un apartament de 55 mp, cumpărat în anul 1995, ambele în Alba Iulia. Candidatul ARD deţine un autoturism Peugeot fabricat în anul 2001), are credite în valoare totală de 83.000 de euro (din bănci şi de la o persoană fizică) iar veniturile personale din ultimul an au fost de 60.335 de lei, din salarii, plus 3.600 de lei din închirierea apartamentului.

USL merge cu deputatul în funcţie

Călin Potor, candidatul USL (Uniunea Social Liberală) are ca slogan „Clădim împreună. Poarta de la o capitală la cealaltă“!. Are 53 de ani, este căsătorit cu doi copii şi este de profesie medic specialist în urgenţe medico-chirurgicale Potor a fost din anul 2000 până în 2005 viceprimar al municipiului Alba Iulia. A câştigat deputăţia pe listele PDL, pentru ca, din septembrie 2010 să activeze în Parlament ca independent. Din decembrie 2010, Potor a trecut în tabăra PNL. A candidat la postul de primar în Alba Iulia din partea USL, dar a pierdut alegerile în faţa primarului în funcţie Mircea Hava (PDL). Nu a fost susţinut de organizaţia judeţeană pentru a candida la Camera Deputaţilor, dar votul conducerii PNL Alba a fost anulat la Bucureşti.

calin potor

Călin Potor deţine deţine împreună cu soţia terenuri în suprafaţă totală de 38.812 mp, provenite din moşteniri, un apartament de 48,5 mp cumpărat în 1992, două case (una de 182 mp cumpărată în anul 2002 iar alta de 202 mp moştenită în anul 2011) şi un spaţiu de producţie de 112 mp, construit în anul 1999. Are 2 autoturisme fabricate în 2005 şi 2007 şi o motocicletă din 2001. Nu are depozite în bănci însă are un credit în valoare de 100.000 de franci elveţieni iar veniturile proprii în anul 2011 au fost de 62.826 de lei din indemnizaţia de deputat şi 4.150 de euro din închirierea apartamentului şi spaţiului de producţie.

PPDD propune viceprimarul pasionat de şah

Al treilea candidat pentru o postul de deputat în colegiul 1 Alba Iulia este Dorin Şerdean, care reprezintă PPDD. Are următorul slogan: „Serios Competent Cinstit! De-al nostru!“. Şerdean ar 43 de ani şi este de profesie economist. Din august 2012 ocupă postul de viceprimar în municipiul Alba Iulia. A obţinut funcţia după realizarea unui protocol între PDL şi PPDD, în condiţiile în care alianţa PDL – PNL nu a mai funcţionat la nivel local. Dorin Şerdean este de profesie economist, fiind înainte de alegerile locale administrator de firmă. Candidatul PPDD este pasionat de şah, fiind maestru al Federaţiei Internaţionale de Şah.

dorin şerdean

A candidat şi el pentru postul de primar în Alba Iulia, competiţie pe care a terminat-o pe locul trei după Mircea Hava şi Călin Potor. A devenit consilier local, ceea ce i-a permis să avanseze viceprimar. Dorin Şerdean are terenuri de 2.622 mp, o casă de 110 mp şi o casă de vacanţă de 70 mp, un credit de  20.000 de euro şi un venit propriu de 18.000 de lei în ultimul an (din salarii obţinute înaintea preluării funcţiei publice, la SC Abado Synergic Development Broker şi SC Fininvest Management Marketing).

Candidaţii UDMR şi PRM, mai puţin cunoscuţi de electorat

UDMR este reprezentată în competiţia electorală din colegiul 1 Alba Iulia de un inginer viticol, Toth Csaba Coloman, iar Partidul România Mare de un inginer din Cluj Napoca, Bogdan Nicolae Huja. 

Toth Csaba este inginer viticol la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia. Nu are terenuri; deţine, împreună cu soţia, un apartament de 73 mp în Alba Iulia şi un autoturism Dacia Logan fabricat în anul 2000. Are depozite în bănci de 123.000 de lei şi 5.800 de euro şi nu are credite. Veniturile personale din ultimul an au fost de 24.562 de lei, din salariul de inginer.

Nicolae Ruja este inginer la SC Concordia SRL şi are domiciliul în Cluj-Napoca. Candidatul UDMR nu are terenuri, deţine un apartament de 35 mp în Cluj-Napoca iar veniturile sale personale în ultimul an au fost de 8.400 de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite