Paradă militară de Ziua Națională a României. Peste 1.000 de militari și avioane de luptă defilează la Alba Iulia

0
Publicat:

Și în acest an, de 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia va fi organizată o paradă militară cu trupe și tehnică de luptă. Momentul este, în fiecare an, parte componentă a manifestărilor desfășurate de Ziua Națională a României.

Paradă militară de 1 Decembrie, la Alba Iulia FOTO Adevărul
Paradă militară de 1 Decembrie, la Alba Iulia FOTO Adevărul

Cpt. Oana Boier, purtătoarea de cuvânt a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, organizatoarea paradei militare din Orașul Marii Uniri, Alba Iulia, a precizat că în prezent se analizează ce categorii de militari vor defila la Alba Iulia și componența blocului de tehnică ce va participa la ceremonialul militar ce se va desfășura cu prilejul „Zilei Naționale a României”, exprimându-și speranța că la parada din Cetate vor fi și avioane de luptă.

Referitor la amploarea paradei, cpt. Oana Boier nu a putut oferi încă o cifră, având în vedere că nu au fost stabilite încă detaliile menționate, dar a subliniat că efectivele de militari și tehnică de luptă de la ceremonialul militar ce va fi organizat în acest an la Alba Iulia de Divizia 4 Infanterie „Gemina” vor fi mai numeroase decât anul trecut, potrivit ziarulunirea.ro.

La parada militară desfășurată în 2022 au participat peste 1.000 de militari din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, dar nu numai, inclusiv un grup de artileriști francezi din Grupul de Luptă NATO dislocat la Cincu (județull Brașov), și mai bine de 60 de mijloace tehnice de luptă, iar formațiuni de elicoptere IAR PUMA Socat au survolat de câteva ori cerul.

Deși se anunțaseră și avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” Borcea (Călărași), acestea au rămas la sol.

Manifestările ce vor fi organizate în 2023 la Alba Iulia vor fi în același tipar cu cele organizate în fiecare an. Vor fi ceremonialuri patriotice și religioase, momente de reconstituire istorică în amintirea Marii Uniri, spectacole folclorice și de muzică ușoară, masă populară și spectacol de artificii. 

Primăria Alba Iulia a prevăzut circa 400.000 de lei pentru eveniment, în timp ce alte resurse financiare vor fi alocate de Consiliul Județean și, probabil, de Guvernul României.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite