Zeci de mii de români sărbătoresc Ziua Națională la Alba Iulia pe o vreme frumoasă și caldă

0
Publicat:

Peste 20.000 de persoane participă joi la manifestările dedicate Zilei Naționale de la Alba Iulia. Evenimentele au început de dimineață, cu marșul Unirii, și se vor încheia cu un concert de muzică ușoară.

Românii au venit în număr mare la Alba Iulia FOTO Adevărul
Românii au venit în număr mare la Alba Iulia FOTO Adevărul

Oameni din aproape toate zonele țării, dar și din străinătate, au venit în Capitala Marii Uniri pentru a sărbători 104 ani de la evenimentul istoric din 1918. Principala atracție a manifestărilor a fost, la fel ca în fiecare an, parada militară. Participanţii au beneficiat şi de o vreme frumoasă, cu temperaturi pozitive, fiind ziua de 1 Decembrie cea mai caldă din ultimii ani.

Sărbătoarea de la Alba Iulia a început cu marșul Unirii, desfășurat pe traseul dintre gară și Cetatea Alba Carolina. Aproape 2.000 de persoane au mărșăluit pe o distanță de circa patru kilometri și au cerut unirea Basarabiei cu România. Participanţii au scandat lozinci unioniste şi, de asemenea, au purtat bannere cu inscripţii cu acelaşi mesaj: „România n-a avut graniţă la Prut”, „Basarabia, pământ românesc”, „Basarabia e România”, „România Mare în vechile hotare”, „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti” şi „Unirea, unica soluţie”. Anterior, tot din gară au plecat spre Cetate şi câteva zeci de membri ai „Diasporei Europene”.

Unioniștii au cerut unirea cu Republica Moldova FOTO Adevărul
Unioniștii au cerut unirea cu Republica Moldova FOTO Adevărul

„Marşul Unirii” este un eveniment care are loc de mai mulţi ani de Ziua Naţională a României la Alba Iulia, în organizarea Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”. Traseul a fost parcurs și de istoricul literar, jurnalistul și scriitorul Laurian Stanchescu, aflat în scaun cu rotile.

„Lumea trebuie să știe că românismul nostru a început pe acest pământ înainte de Hristos, în secolul II, deci românismul nostru este milenar. de aceea trebuie să fie predate foarte multe lecții publice, iar acest marș este o lecție publică națională pentru românism”, a transmis istoricul.

Foc de artificii de zi în culorile drapelului național

După momentul primirii soliilor istorice la Sala Unirii și slujba de Te Deum a avut loc un nou moment inedit, respectiv un foc de artificii de zi în culorile drapelului național. Intitulat „Tricolor pe cer”, focul de artificii a fost foarte apreciat de miile de oameni care au asistat. În cuvântul său de la te Deum, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, a evocat momentul istoric de la 1 Decembrie 1918, când, „de la opincă până la vlădică, toţi erau mânaţi de gândul mare şi de voinţa sfântă să întemeieze aici România Mare, să dea făptuire veşnică unei năzuinţe care ne-a robit de veacuri sufletele”.

Istoricul și scriitorul Laurian Stanchescu FOTO Adevărul
Istoricul și scriitorul Laurian Stanchescu FOTO Adevărul

Înaltul ierarh a arătat că înfăptuirea României Mari, la 1918, reprezintă împlinirea unui vis secular al românilor de a se afla împreună din Banat până la Nistru. Miile de participanți au asistat, ulterior, la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Unirii și la parada militară, compusă din 850 de cadre militare și 60 de mijloace tehnice.

O premieră la evenimentul din acest an, de Ziua Națională, au fost sistemele de rachete pentru artilerie cu mobilitate mare HIMARS. Din dispozitivul de defilare pe jos a făcut parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, dislocat la Cincu, județul Brașov. De asemenea, cerul a fost survolat de elicoptere IAR 330 SOCAT. La parada militară au asistat și premierul Nicolae Ciucă și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

8.000 de porții de fasole cu cârnați

Pentru cei prezenți în Alba Iulia, au fost gătite aproximativ 8.000 de porții de mâncare oferite gratuit de organizatori. Nu mai puțin de 15 bucătari pasionați de mâncarea românească autentică și-au unit și în acest an forțele, ceaunele, instrumentele și ingredientele și au gătit fasole cu cârnați. Mâncarea a fost pregătită în dimineața zilei de 1 decembrie, în curtea Universității din Alba Iulia, pentru ca totul să fie gata după parada militară.

Masa populară, pregătită de 15 bucătari FOTO Adevărul
Masa populară, pregătită de 15 bucătari FOTO Adevărul

Pentru prima dată la Alba Iulia, a fost organizat festivalul „România Tradițională”. Aici, vizitatorii au putut descoperi, la târgul meșterilor populari, produse de uz gospodăresc, pielărie, olărit, cusături și țesături, împletituri, decorațiuni de sărbători, icoane pe sticlă, măști populare, podoabe din ceramică, sticlărie și obiecte tradiționale din lemn.

Atmosfera de sărbătoare a culminat cu spectacolul folcloric extraordinar susținut de soliști îndrăgiți, grupuri instrumentale, vocale și de dansuri, ce au reprezentat toate regiunile istorice ale României, dar și din Republica Moldova.

Focuri de artificii de zi FOTO Adevărul
Focuri de artificii de zi FOTO Adevărul

Ziua se va încheia cu focuri de artificii și un concert extraordinar susținut de Irina Rimes, Surorile Oșoianu și Damian Drăghici, cu influențe de muzică populară, pop, rock și lăutărească. De asemenea, pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia vor urca și moldovenii de la Zdob și Zdub.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite