Destinul crunt al cardinalului care a citit proclamația Unirii. După venirea la putere a comuniștilor, Iuliu Hossu a fost întemnițat VIDEO
0La 30 ianuarie 1885 se năștea la Milaș, actualul județ Bistrița-Năsăud, cardinalul Iuliu Hossu, a fost unul din cei mai importanți fruntași români prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, Iuliu Hossu a citit mulțimii adunate la Alba-Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. „Fraților, Ceasul împlinirii vremii este acesta, când Dumnezeu Atotputernicul rostește prin poporul Său credincios dreptatea sa însetată de veacuri. Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuiește România Mare, una și nedespărțită, rostind fericiți, toți românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Țara-Mamă, România! (...) A biruit dreptatea“.
A făcut parte, alături de episcopul ortodox Miron Cristea, de Vasile Goldiș și Alexandru Vaida-Voevod, din delegația care a dus și a predat la București Actul Unirii, primului ministru Ionel Brătianu.
În 1940, în momentul ocupării Ardealului de nord de către Ungaria horthystă, a rămas la Cluj: „Rămân alături de credincioşii mei să le împărtăşesc soarta. Credinţa noastră este viaţa noastră“.
Toate cultele au avut de suferit în perioada comunistă, însă greco-catolicii din Ardeal, care reprezentau aproximativ două milioane de credincioşi, au intrat în ilegalitate, cultul lor fiind desfiinţat printr-un decret. Preoţii care s-au opus deciziei au fost aruncaţi în temniţe, unde mulţi dintre ei şi-au găsit sfârşitul.
O victimă a fost și Iuliu Hossu, care la 28 octombrie 1948 a fost arestat şi dus la Dragoslavele. A fost transferat mai apoi la Mănăstirea Căldăruşani, iar în 1950 la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei.
În 1955 a ajuns la Curtea de Argeş, în 1956 la Mănăstirea din Ciorogârla, apoi din nou la Căldăruşani, unde a stat izolat până la sfârşitul vieţii.
A murit la 28 mai 1970 în Spitalul Colentina din Bucureşti, ultimele lui cuvinte fiind: „Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă“. Mormântul lui Iuliu Hossu se află în Cimitirul Bellu catolic.
La data de 2 iunie 2019, la Blaj, Sanctitatea Sa, Papa Francisc a prezidat slujba de beatificare a celor 7 episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice, printre care a fost şi Iuliu Hossu.