Mită pentru deszăpezirea Transalpinei. Şase ani de detenţie pentru un patron cu afaceri în exploatarea lemnului

0
0
Afaceristul a dat mită pentru deszăpezirea Transalpinei. Foto arhivă Adevărul
Afaceristul a dat mită pentru deszăpezirea Transalpinei. Foto arhivă Adevărul

Un afacerist din Bistriţa-Năsud, implicat în afaceri de exploatare a lemnului în mai multe judeţe din Transilvania, a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 6 ani de închisoare pentru dare de mită, într-un dosar de corupţie judecat la Alba Iulia.

Nistor Emil a fost trimis în judecată în iulie 2021, fiind acuzat că a oferit 8.000 de lei mită unui şef de la Secţia de Drumuri Naţionale Alba pentru deszăpezirea unei porţiuni din DN 67C (Transalpina) pentru ca afaceristul să poată exploata lemnul contractat în Munţii Sebeşului.

Hotărârea a fost pronunţată de Tribunalul Alba pe data de 12 mai 2022 şi nu este definitivă. Magistratul l-a condamnat pe afacerist la 3 ani de închisoare şi a anulat suspendarea unei pedepse din 2018, tot de 3 ani, dispunând, în final, executarea de către inculpat a 6 ani în regim de detenţie.

Potrivit rechizitoriului, în 27 martie şi 2 aprilie 2020, ”inculpatul în vârstă de 60 de ani, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a remis, prin intermediul unei terţe persoane, suma totală de 8.000 lei coinculpatului, în vârstă de 33 ani, pentru ca acesta din urmă să-şi îndeplinească o atribuţie de serviciu, în calitatea sa de şef district în cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Alba, respectiv pentru a dispune deszăpezirea unui sector al DN 67 C, situat la limita judeţelor Alba şi Vâlcea, sector de drum ce era închis circulaţiei publice”. Este vorba despre tronsonul din Transalpina care este închis circulaţiei în perioada iernii.

Administratorul firmei nu a recunoscut că ar fi dat şpagă, însă funcţionarul public a declarat că ”a primit banii în semn de mulţumire, respectiv să cinstească oamenii pentru treaba bine făcută şi că în acest mod inculpatul îşi poate începe exploatarea mai repede, acreditând ideea că acei bani au fost remişi după îndeplinirea activităţii de deszăpezire”.

Procurorii au interceptat telefoanele şi au descoperit mai multe discuţii referitoare la şpaga pentru deszăpezire. ”La data de 25.03.2020, cu două zile înainte de a se remite prima tranşă de bani, inculpatul vorbeşte cu cu martorul plângându-se angajatului că nu-şi face datoria şi nu merge să deszăpezească drumul acolo unde ei au nevoie, foarte relevant fiind faptul că în această conversaţie îi spune:

«Ăsta-i un om slăbănog care nu ştie să-şi facă organizarea» şi «Numai că bani i-ar trebui cât de mulţi că i-am promis 80 de milioane pentru a deschide drumul». Astfel şi inculpatul ştia exact despre ce este vorba, respectivă că acei bani au fost daţi strict pentru a deszăpezi acea porţiune de drum atunci când acesta era nepracticabil şi închis circulaţiei”, se arată în motivarea Tribunalului Alba.

În aprilie 2021, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul funcţionar public (Jinar Adrian), fiind stabilită pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Acesta a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Sebeş sau Primăriei Comunei Daia Română.

 

Vă mai recomandăm:

 

Elevii de pe Valea Sebeşului au intrat în vacanţa de vară. Obiceiul secular care le scurtează anul şcolar

 

S-a încheiat forarea pilonilor de pe A10. Când se va deschide circulaţia pe ambele sensuri ale autostrăzii VIDEO

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite