Întorsătură în cazul cu suspiciune de botulism de la Alba Iulia. Ce arată analizele de laborator

0
Publicat:

DSVSA Alba a anunțat joi că nu a fost găsită toxina botulinică în lotul de conservă de pește, vizat în cazul pacientei suspecte de botulism din Alba Iulia.

Femeia a fost internată în spital FOTO Pixabay
Femeia a fost internată în spital FOTO Pixabay

„Suspiciunea de botulism, ca urmare a consumului de pește la conservă, nu se confirmă. Rezultatele analizelor efectuate la Laboratorul Național de Referință arată că toxina botulinică este absentă. De asemenea, rezultatele investigațiilor pentru detecția genelor codificatoare de toxine botulinice sunt negativ”, a transmis instituția sanitar-veterinară din Alba Iulia.

O femeie din Alba Iulia s-a simțit foarte rău și a fost internată de urgență în spital, în urmă cu două spăptămâni, cu simptome care i-au făcut pe medici să creadă că au de a face cu un caz de botulism.

Era vorba, potrivit medicilor, de pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru și parastezii. Aceasta consumase o conservă de pește cu salată cumpărată dintr-un spupermarket, ceea ce a întărit presupunerile acestora.

Pacienta, în vârstă de 45 de ani, a fost transportată inițial la Spitalul Județean Oradea cu elicopterul pentru tratament, iar apoi a fost mutată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, la cererea familiei. La Oradea a primit serul antibotulinic.

DSP Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE). Au fost prelevate mostre din lotul de conserve respectiv și preventiv au fost reținute de la comercializare. În paralel au fost realizate și analize ale pacientei.

În final, diagnosticul de botulism a fost infirmat, deși între timp i-a fost administrat un tratament specific în spitalele din trei județe.

„În cazul pacientei suspecte de botulism, au fost recoltate două probe de sânge, în două zile diferite, transmise la Institutul Cantacuzino. Ambele probe infirmă boala numită botulism", a anunţat, ulterior, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite