Suspiciune de botulism la o femeie de 45 de ani din Alba. A mâncat o conservă de pește
0O femeie în vârstă de 45 de ani din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a județului. Femeia a consumat înainte de a ajunge la spital o conservă de pește.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE).
Pacienta s-a prezentat marți la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) și a necesitat internare.
Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu pește din conservă. În 17 octombrie simptomele s-au accentuat, iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital.
Probe din alimentele incriminate
Inspectorii DSP Alba au informat
DSVSA Alba asupra acestui caz, urmând să se preleveze probe din alimentele
incriminate în vederea stabilirii sursei clare a îmbolnăvirii. Totodată, se
prelevează probe de sânge pentru analize suplimentare și specializate ce
urmează a fi efectuate la Institutul Cantacuzino din București.
Botulismul este o intoxicație care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Caracteristica acestor bacterii este că pot prolifera doar în medii în care nu există oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect.
Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute putând duce chiar la deces dacă nu este tratată la timp.
Sursa de toxiinfectie în cazul botulismului alimentar este reprezentată de alimentele conservate după prelucrare termică insuficiență, în special cele produse în gospodărie (conserve vegetale, de carne sau pește).