Femeia cu botulism, din Alba, a fost salvată. A primit serul antibotulinic la spitalul din Oradea

0
Publicat:

Femeia din Alba Iulia suspectată de infecție cu neurotoxina care provoacă botulism a primit, miercuri, serul care i-a salvat viața la Spitalul Județean Oradea.

Femeia este internată la Spitalul Județean Oradea FOTO Adevărul
Femeia este internată la Spitalul Județean Oradea FOTO Adevărul

Pentru aceasta a fost nevoie să fie transportată cu un elicopter SMURD. Spitalul din Oradea cel mai apropiat de Alba Iulia care deține serul. Potrivit Luciei Daiana, director medical al Spitalului Județean Oradea, starea pacientei după administarea serului era ușor ameliorată.

„Aseară, după administrarea tratamentului, starea dumneaei era ușor ameliorată. A primit serul de antitoxină botulinică și starea pacientei nu mai era critică, era stabilă și ușor ameliorată. O nouă evaluare s-a făcut în această dimineață, de către medicii de terapie intensivă și de boli infecțioase, și urmează să primesc și aceste informații”, a declarat dr. Lucia Daina, director medical al Spitalului Județean Oradea, pentru bihoreanul.ro.

Pacienta s-a prezentat marți la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) și a necesitat internare.

Alertă în sistemul de raportare al UE

Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu pește din conservă. În 17 octombrie, simptomele s-au accentuat, iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital. În ziua de 19 octombrie, pacienta a fost transportată cu un elicopter SMURD la o unitate medicală din Oradea.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE).

Depozitul care aprovizionează magazinele din Alba cu sortimentul de conservă de peşte consumat de femeia suspectă de botulism a fost notificat să retragă lotul de la vânzare. Decizia a fost luată de reprezentanții Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba „pe baza principiului precauţiei”

În funcţie de rezultatele analizelor de laborator, după emiterea buletinelor de analize, vor fi luate măsuri conform procedurilor în vigoare. Inspectorii sanitar-veterinari din Alba desfăşoară o anchetă în cazul unei suspiciuni de botulism, posibil în urma consumului de peşte la conservă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite