Conservă de pește, retrasă din magazine în Alba. Femeie de 45 de ani, suspectă de botulism

0
Publicat:

Depozitul care aprovizionează magazinele din Alba cu sortimentul de conservă de peşte consumat de femeia suspectă de botulism a fost notificat să retragă lotul de la vânzare.

Femeia a avut noroc pentr că s-a prezentat la timp la spital FOTO Adevărul
Femeia a avut noroc pentr că s-a prezentat la timp la spital FOTO Adevărul

Decizia a fost luată de reprezentanții Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba „pe baza principiului precauţiei”

În funcţie de rezultatele analizelor de laborator, după emiterea buletinelor de analize, vor fi luate măsuri conform procedurilor în vigoare. Inspectorii sanitar-veterinari din Alba desfăşoară o anchetă în cazul unei suspiciuni de botulism, posibil în urma consumului de peşte la conservă.

Inspectorii DSVSA Alba desfășoară o anchetă în cazul suspiciunii de botulism la o femeie de 45 de ani.

„În urma primirii unei notificări din partea DSP Alba, inspectorii sanitar-veterinari s-au deplasat imediat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, unde a fost internată pacienta, pentru a prelua date relevante cu privire la produsul alimentar suspicionat. Ulterior au început controale la magazine care comercializează acest produs, prilej cu care s-a urmărit și prelevarea de probe din produsul suspicionat.

DSVSA Alba întreprinde toate măsurile necesare, în caz de suspiciune, prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor. În funcție de rezultatele analizelor de laborator, după emiterea buletinelor de analize, vor fi luate măsuri conform procedurilor în vigoare”, a transmis miercuri instituția din Alba Iulia.

A consumat o salată cu conservă de pește

Pacienta s-a prezentat marți la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) și a necesitat internare.

Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu pește din conservă. În 17 octombrie, simptomele s-au accentuat, iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital. În ziua de 19 octombrie, pacienta a fost transportată cu un elicopter SMURD la o unitate medicală din Oradea.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE).

Botulismul este o intoxicație care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Caracteristica acestor bacterii este că pot prolifera doar în medii în care nu există oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute putând duce chiar la deces, dacă nu este tratată la timp.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite