Gruparea infractorilor care înșelau prin telefon. „Procurorul” își schimba vocea în femeie. Ce rol aveau „consilierii”

0
Publicat:

O grupare de infractori care acționau prin metoda accidentului a fost destructurată definitiv prin condamnarea ultimului membru, care era fugit în străinătate. Patru infractori care acționau în Sibiu și în Alba au primit pedepse cu executare.

„Procurorul” își suna victimele și își schmba vocea în femeie FOTO Adevărul
„Procurorul” își suna victimele și își schmba vocea în femeie FOTO Adevărul

Ultima hotărâre definitivă a fost pronunțată în 12 iulie 2023, la Curtea de Apel Alba Iulia. Vasile Alin G., aflat în prezent într-o închisoare din Italia, una dintre săgețile liderului grupării, a fost condamnat la 1 an și 10 luni de închisoare în regim de detenție. Anterior, alți trei „tovarăși” ai acestui au fost  condamnați la închisoare. 

Constantin G a primit 4 ani și 5 luni de închisoare, iar Michael Paul M. - 3 ani și 4 luni. Liviu Nicolae G. a primit 1 an și 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, iar Ioan Narcis Doru M a fost achitat. Au fost judecați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și tentativă la înșelăciune.

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2019, la nivelul județului Sibiu s-a constituit o grupare infracțională având că scop desfășurarea de activități pe linia săvârșirii infracțiunii de înșelăciune prin metodă "accidentul". Gruparea a fost constituită de inculpatul G. Constantin, la scurt timp după eliberarea acestuia din penitenciar, unde executase o pedeapsa pentru fapte similare.

Acesta a atras în grupare mai multe persoane, pentru a crește în acest mod și șansele de „reușită" în înșelarea cât mai multor victime. Metodă, prin modul de operare, presupune conlucrarea mai multor persoane pentru a fi cât mai credibili în inducerea în eroare a potențialelor victime, a ridică banii de la acestea și a-și asigura scăparea, prin deplasarea rapidă de la locul faptei. Anchetatorii au constatat că acesta are un vocabular elevat, cunoscând mulți termeni juridici și prezentându-se persoanelor vătămate că fiind „procuror".

Modul de operare al infractorilor

- victimele erau contactate telefonic, de regulă pe posturi telefonice fixe și la ore înaintate;

- erau abordate de o persoană de sex masculin care se prezintă că fiind procuror și care le informează că fiica lor sau o altă persoană din anturajul victimei a avut un accident grav soldat cu deces sau vătămări corporale, că „fiica" sau altă persoană apropiată victimei se află în stare de arest/reținere și are nevoie de o suma de bani pe care să o remită „procurorului" pentru a scapă de răspunderea penală;

- pentru a fi cât mai credibil, inculpatul G. Constantin își schimba vocea în cea a unei „persoane de sex feminin", care la rândul ei vorbea cu victima și pretindea că e fiica victimei sau altă rudă/persoană apropiată a victimei;

- „persoană de sex feminin" - „fiica victimei" sau altă rudă a victimei, plângând în hohote, le solicită sprijinul pentru a scapă de probleme/ respectiv le cerea un ajutor material în vederea înlăturării consecințelor juridice ale presupusului accident rutier;

- victimelor li se cerea de către „procuror" să rămână la telefon, să nu închidă (să nu pună în furcă telefonul fix) și să continue discuția pe telefonul mobil al persoanei vătămate, autorul continuând să discute cu acestea până în momentul în care se prezintă la locuința victimelor persoană însărcinată de „procuror" cu ridicarea banilor remiși de victime (continuarea discuției telefonice până la momentul primirii banilor le permite autorilor să se asigure că victima nu va putea contacta alte persoane de la care ar putea afla adevărată situație);

- la locuința victimelor se deplasa o persoană (unul dintre ceilalți inculpați) care se prezența că fiind din poliție sau că fiind un secretar/consilier al „procurorului" respectiv și care ridica sumele de bani plătite de oamenii înșelați.

15 fapte probate de procurori

În total, procurorii au probat 15 fapte, iar valoarea totală a banilor plătiți de victime se ridică la aproape 140.000 de lei. O victimă a plătit chiar și 15.000 de lei și 400 de euro. A fost sunată în 2 februarie 2019 și i s-a transmis de către „procuror" faptul că fiica să a provocat un grav accident rutier, că el se află la spital împreună cu victima și are nevoie de bani pentru că să o scape de probleme.

Inculpatul M. Michael Paul s-a prezentat la domiciliul persoanei și a primit banii. Când și-a dat seama că a fost înșelat, bărbatul a sunat la poliție. Magistrații au dispus că inculpații să plătească și banii obținuți prin săvârșirea infracțiunilor. Cu o parte dintre victime s-au împăcat, iar faptul că au recunoscut infracțiunile a dus la aplicarea unor pedepse mai mici decât cele prevăzute de Codul Penal.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite