Ferma de canabis de la Sebeș. Drogul era numit „lapte” și era vândut și prin liceele din oraș

0
Publicat:

Doi bărbați din Sebeș care comercializau canabis au fost depistați de autorități, trimiși în judecată și condamnați la închisoare. Unul dintre aceștia avea o veritabilă fermă de cannabis.

Bărbatul cultiva plantele la ferma familiei FOTO DIICOT
Bărbatul cultiva plantele la ferma familiei FOTO DIICOT

Activitatea infracțională ce consta în vânzarea de cannabis la gram cu 60 de lei s-a derulat în perioada 2019 – iunie 202, fiind implicat ulterior și un prieten al proprietarului fermei.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate în dosarele privind traficul de droguri, organele de cercetare au constatat că un bărbat (Nicolae P.) cultiva de câțiva ani canabis la ferma familiei sale, lângă Sebeș, într-o zonă retrasă și nelocuită, unde obișnuia să stea adesea împreună cu mama sa.

Semințele de canabis au fost aduse din Spania unde a locuit pentru o perioadă de aproximativ 15 ani. Drogurile provenite din cultura proprie erau comercializate, în principal, consumatorilor din zona Sebeș. Polițiștii au organizat activități de supraveghere tehnică ale mai multor persoane bănuite a fi implicate în comercializarea drogurilor.

S-a constatat că bărbatul comercializa droguri atât prin intermediul complicelui său (Ștefan P.), cât și în mod direct, actele de vânzare fiind efectuate inclusiv prin intermediul mamei sale la fermă. Faptele au fost probate și prin interceptări ale convorbirilor telefonice și prin supravegherea video, audio sau realizarea de fotografii.

Astfel, din procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice rezultă discuții pe care cei doi le aveau fie între ei, fie cu diverși clienți care se aprovizionau de la aceștia. În discuțiile purtate se folosea argoul ”lapte” referindu-se la canabis și vizau întâlniri de genul celor dintre dealer și client ori întâlniri dintre cei doi inculpați pentru furnizarea drogurilor. Multe din aceste întâlniri aveau loc la ferma familiei.

Achiziții de droguri prin colaboratori sub acoperire

Anchetatorii au folosit și colaboratori sub acoperire. Astfel, în 21 decembrie 2021 un colaborator sub acoperire a cumpărat un pliculeț din material plastic transparent tip ziplock, contra sumei de 120 lei, precum și un pliculeț din material plastic transparent tip ziplock, contra sumei de 150 lei. Produsele vândute la data respectivă conțineau 1,8 grame de canabis. Cei doi au fost urmăriți timp de mai multe luni, iar în 8 iunie 2022, la ferma de animale a fost realizată o percheziție.

A fost ridicată o cantitate de aproape patru kilograme de canabis, precum și dispozitive și recipiente folosite la pregătirea drogului. Percheziții au avut loc și la locuințele celor doi bărbați, unde, de asemenea, au fost identificate probe care îi incriminau. Au fost audiați martori, care au relatat că au achiziționat canabis de zeci de ori de la cei doi în schimbul sumei de 60 de lei gramul.

Unul dintre martori a relatat circa 100 de cumpărări. Martorii au spus că era deja de notorietate că la ferma respectivă se vând droguri, purtându-se discuții despre acest lucru inclusiv în liceele din municipiul Sebeș.

În fața instanței, cei doi au recunoscut faptele. Cu toate acestea, proprietarul fermei a fost condamnat la 2 ani de închisoare în regim de detenție, în timp ce al doilea inculpat a primit 1 an și 8 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani. Instanța a mai dispus confiscarea sumei de circa 50.000 de lei de la bărbatul condamnat cu executare. Hotărârea Tribunalului Alba, din 12 ianuarie 2023, a fost contestată cu apel.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite