Viața unui român în Buriatia, la minus 50 grade Celsius: „Respiri greu și nările ți se lipesc“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român care trăiește de 17 ani în Ulan-Ude, capitala Republicii Buriatia din Orientul Îndepărtat al Rusiei, relatează cum e viața lui și a familiei sale la minus 50 de grade Celsius.

Românul trăiește de 17 ani la temperaturi extreme iarna FOTO Facebook/ Marius Giura
Românul trăiește de 17 ani la temperaturi extreme iarna FOTO Facebook/ Marius Giura

Marius Giura are 48 de ani, este din județul Alba și a ales să trăiască Siberia alături de familia sa, unde este pastor misionar al Bisericii Baptiste în Buriatia, teritoriul unui vechi trib mongol. Este căsătorit din 1999 și este tatăl a cinci copii.

Ce înseamnă să mergi la cumpărături atunci când afară mercurul din termometru se prăbușește sau cum funcționează mașina la -40 de grade, sunt câteva din experiențele acestuia relatate prietenilor săi virtuali.

Ulan-Ude este capitala Buriatiei situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-est de Lacul Baikal, la 5.600 de kilometri de Moscova. Orașul se află la câteva sute de kilometri de granița cu Mongolia. Conform recensământului din 2021, în Ulan-Ude locuiau 437.565 de persoane.

„Dacă nu stai mult pe-afară, reziști cât de cât”

„-43 de grade C. E al 17-lea an de când trăim în Buryatia. Dar niciodată în toți acești ani nu a fost “oficial” atât de frig în Ulan-Ude. Neoficial, prin diferite suburbii ale orașului au mai fost temperaturi de minus 40 și ceva de grade. De exemplu, la miezul nopții de revelion dintre 2017/18, termometrul exterior pus pe casa prietenilor cu care întâmpinam noul an arăta -42 C.

Astăzi de dimineață același termometru arăta -50 grade C! Am fost de dimineață pe jos să fac niște cumpărături – lapte, pâine, cartofi… – la vreo 3 magazine prin jurul casei, rază de 500 m – dacă nu stai mult pe-afară, reziști cât de cât. Deși respiri greu, nările ți se lipesc, iar mustățile încep să facă țurțuri după câteva respirații în aerul geros de-afară”, a scris românul din Rusia îndepărtată, citat de alba24.ro.

Marius Giura și familia acestuia FOTO Facebook
Marius Giura și familia acestuia FOTO Facebook

Acesta a relatat și cum comportă mașina la ger extrem: „La aceste temperaturi amortizoarele mașinilor nu mai funcționează aproape deloc, ieri, la cea mai mică denivelare, pe față auzeam de parcă s-ar lovi undeva fier de fier, sec. Suspensia se mai ține cât de cât în arcuri și bucșe, dar oricum mașina se simte și se aude mai mult ca o căruță. Ușile se închid cu greu, din a 3-4-a încercare.

Căldură cât să nu îngheți, și aia după o jumătate de oră de tors a motorului. Prin oraș, cu opriri, porniri, pauze, încălziri de motor, Arca noastră consumă și peste 20 litri la 100 km. Dacă e afară, în astfel de condiții motorul trebuie să meargă cam 30 de minute la fiecare oră, altfel riști să nu-l mai pornești”.

Bărbatul mai afirmă că ”cel mai mai bine pe-o vreme ca asta e ca mașina să se odihnească liniștită în garaj”.

Românul susține că toate școlile sunt închise, iar copiii sunt acasă. „Vremuri de căutat o carte bună prin bibliotecă. Sau un film interesant pe net. Și poate reușim să punem și de ceva jocuri – avem prin casă tot felul, de la clasicele șah, table, Uno, la Colonizatori, Carcassonni, uDog, Tickets to Ride și alte minunății. Doamne ajută!”, a completat Marius Giura.

Ulan-Ude este capitala Buriatiei, Rusia, situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-est de Lacul Baikal, pe râul Uda, la confluența sa cu Selenga și la 5.600 de kilometri de Moscova. orașul se află la câteva sute de kilometri de granița cu Mongolia. Conform recensământului din 2021, în Ulan-Ude locuiau 437.565 de persoane, făcând orașul al treilea ca mărime din Orientul Îndepărtat al Rusiei, ca populație. 

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite