Depresia post-natală poate duce la suicid. Cazul unei mame de 30 de ani din Alba Iulia care s-a aruncat într-un râu

0
Publicat:

O tânăra de 30 de ani din Alba Iulia, care a căzut în apele râului Ampoi pe 3 ianuarie, a murit în secția de ATI a Spitalului Județean de Urgență. Femeia ar fi suferit o depresie post-natală.

Femeia a fost scoasă din apă în stop cardio-respirator FOTO ISU Alba
Femeia a fost scoasă din apă în stop cardio-respirator FOTO ISU Alba

Decesul s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă. Femeia se afla în comă profundă, fiind ventilată mecanic.

Tânăra a fost scoasă din apele râului în stop cardio-respirator, iar salvatorii au început imediat manevrele de resuscitare. După circa 30 de minute, femeia a fost preluată de către echipajul SAJ și transportată la spital, în stare de inconștiență, hipotermică și cu traumatism cranio-cerebral (TCC).

A ajuns pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, stabilă hemodinamic, cu pneumonie de aspirație, au transmis atunci reprezentanții unității medicale.

Mai multe surse au precizat că se ia în calcul o tentativă de suicid, tânăra aruncându-se în apele râului Ampoi. Aceasta ar fi avut doi copii mici.

Depresie post-natală

Una dintre ipotezele luate în calcul este că femeia trecea printr-o depresie post-natală, nediagnosticată şi netratată. Tânăra a născut în urmă cu două luni. Specialiștii le încurajează pe mamele care tocmai au născut să vorbească deschis despre stările emoţionale prin care trec şi să ceară ajutor.

„După naștere sunt prezente mai multe tulburări, majoritatea de natură depresivă, dar pot fi și tulburări psihotice care produc o tulburare a comportamentului post-partum și pot duce la accidente severe atunci când nu sunt văzute la timp, când nu sunt tratate la timp, semnele comportamentul nefiresc, stări de agitație, neliniște”, spune Ovidiu Roșca, șeful Secției de Psihitarie a Spitalului Județean de Urgență Alba.

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților și trimis spre promulgare președintelui României, mamele ar putea merge gratuit la psiholog de șase ori, timp de patru luni. În prezent, consilierea psihologică se face doar în maternități, în zilele pe care mamele le petrec în spital, imediat după naștere.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite