Fenomen spectaculos, în luna iulie, într-un sat turistic din Transilvania. Cum răsare soarele de două ori la Rimetea VIDEO

0
Publicat:

Un sat din Munții Trascău, județul Alba, ai cărui locuitori trăiesc exclusiv din turism se remarcă în luna iulie a fiecărui an printr-un fenomen deosebit: soarele răsare de două ori.

Relieful masivului Piatra Secuiului face ca soarele să răsară de două ori FOTO Primăria Rimetea
Relieful masivului Piatra Secuiului face ca soarele să răsară de două ori FOTO Primăria Rimetea

Se întâmplă la Rimetea, localitatea din depresiunea Trascăului, aflată la poalele masivului Piatra Secuiului, care se ridică până la altitudinea de 1178 de metri.

Fenomenul este mai mult decât o iluzie optică și ține mai degrabă de relieful zonei. Crestele Pietrei Secuiului se află la est de Rimetea. Două dintre aceste creste sunt despărțite de un fel de vale care permite, pentru scurt timp, ca soarele să își facă apariția peste sat.

Soarele răsare după prima creastă, denumită Colții Trascăului, şi dispare, apoi, în spatele celei de-a doua, care blochează lumina răsăritului, urmând apoi să răsară din nou. Fenomenul este spectaculos și are efectul maxim în luna iulie a fiecărui an.

Comuna Rimetea, formată din satul cu același nume și un altul denumit Colțești, se află la 24 de kilometri de Aiud (DN 1) și la 7 kilometri de Buru (DN 75). Este locul unde populatia, majoritatea maghiară, păstrează cel mai bine tradiţiile. Situat într-un peisaj de vis din Munţii Trascău, Rimetea este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase sate din România. 

Centrul satului FOTO Primăria Rimetea
Centrul satului FOTO Primăria Rimetea

Peste 100.000 de turiști vizitează anual comuna Rimetea și aduc un beneficiu financiar foarte important pentru cei aproape 1.000 de locuitori. Întreaga comunitate se susține acum exclusiv din turism., aici existând peste 50 de pensiuni.

Piatra Secuiului și satul Colțești FOTO Adevărul
Piatra Secuiului și satul Colțești FOTO Adevărul

Rimetea a devenit celebră pentru priveliștile sale spectaculoase și pentru casele albe cu geamuri verzi, întreținute la fel ca acum 100 de ani. În cele două sate ale comunei funcţionează zeci de pensiuni cu oferte dintre cele mai atractive pentru cei care vizitează această zonă a Munţilor Trascău.

Comuna beneficiază de 25 de ani de un program de finanțare susținut de Sectorul 6 din Budapesta, care alocă bani pentru restaurarea locuințelor și menținerea acestora în standardul tradiției locale: culoare albă la exterior și geamuri verzi.

Accesul în zonă este foarte facil FOTO captură Google Maps
Accesul în zonă este foarte facil FOTO captură Google Maps

Pe lângă mâncarea tradiţională, unde se remarcă cozonacul cu scorţişoară, atmosfera liniştitoare a locurilor şi peisajul ce seamănă cu un film western american, Rimetea mai e celebră, totodată, prin folclorul şi istoria sa. Tradiţia prelucrării fierului, tradiţia picturii pe mobilă şi tradiţia costumului popular pot fi văzute şi studiate cel mai bine la Muzeul Etnografic din centrul satului, deschis în 1952.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite