Case tradiționale din satul turistic Colțești din Munții Trascău, renovate cu bani din PNRR VIDEO

0
Publicat:

Opt case cu arhitectură tradițională, situate în satul Colțești din comuna Rimetea, în zona turistică a Văii Aiudului, vor fi renovate și reabilitate cu bani din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) derulat de Guvern.

Case din Colțești - Alba FOTO captură Google Maps
Case din Colțești - Alba FOTO captură Google Maps

Primăria Rimetea (Alba) a lansat o licitație în acest scop, valoarea estimată a lucrărilor fiind de aproximativ 2 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, prin lucrările propuse a se executa nu se vor aduce modificări de structură sau formă, vor fi păstrate dimensiunile obiectivelor așa cum se găsesc la predarea amplasamentelor, păstrându-se materialele locale folosite la realizarea caselor și tehnicile tradiționale specifice zonei.

Cu excepția zonei centrale, casele din Colțești erau în general netencuite și cu dimensiuni mai reduse în comparație cu localitatea Rimetea. Această particularitate a fost păstrată în mai multe situații în cazul imobilelor realizate recent, respectiv în secolul al XX-lea. 

Specialiștii descriu că din punct de vedere constructiv întâlnim case cu cuptor cu urechi în tindă (sec. XVIII-XIX), case cu pereți din bârne de lemn (sec. XVIII-XIX) și case cu bucătărie (sec. XX).

În general, după 1870 sunt edificate case cu pereți de piatră având fațadele tencuite și ornamentate cu stucaturi în stil eclectic, cu acoperiș în două ape, cu fronton teșit și învelitoare din șindrilă și țiglă.

Cetatea Trascăului de la Colțești FOTO Facebook/ Județul Alba
Cetatea Trascăului de la Colțești FOTO Facebook/ Județul Alba

Prin această investiție se dorește păstrarea elementelor de arhitectură vernaculară, iar în cazul imobilelor unde acestea existau și sunt semne în acest sens, se dorește reconstrucția lor cu materiale locale tradiționale. Aceste materiale sunt preponderent: piatră, lemn, var, nisip, cărămidă tradițională.

Proprietarii imobilelor sunt atât persoane fizice, cât și parohii (Parohia Unitariană Colțești, Parohia Reformată Colțești, Biserica Penticostală Maghiară).

Reabilitarea celor opt case tradiționale din satul Colțești, în timp va aduce beneficii majore dezvoltării turismului rural din zonă, mai ales că localitatea Rimetea, sat aparținător comunei, deja este recunoscută și este valorificat patrimoniul vernacular, aducând an de an mii de turiști în zonă”, se mai precizează în caietul de sarcini. 

În majoritatea cazurilor, la cele opt imobile vor fi lucrări de reparații, lucrări de reabilitare respectând aceeași formă și structură a arhitecturii inițiale, respectiv tencuiri, reparații învelitoare fără modificarea structurii șarpantei, respectând dimensiunile actuale, esențele de lemn existente și rețetarul materialelor cu care au fost tencuite casele, modelul de gard și poartă specific zonei. 

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite