Comuna cu 1.000 de locuitori care este vizitată anual de peste 100.000 de turiști. Locuitorii trăiesc exclusiv din turism

0
Publicat:

Peste 100.000 de turiști care vizitează anual comuna Rimetea din Alba aduc un beneficiu financiar foarte important pentru cei aproape 1.000 de locuitori. Întreaga comună se susține acum exclusiv din turism.

Casele albe și Piatra Secuiului au făcut celebră comuna Rimetea FOTO Adevărul
Casele albe și Piatra Secuiului au făcut celebră comuna Rimetea FOTO Adevărul

Rimetea a devenit celebră pentru priveliștile sale spectaculoase și pentru casele albe cu geamuri verzi, întreținute la fel ca acum 100 de ani. În cele două sate ale comunei funcţionează zeci de pensiuni cu oferte dintre cele mai atractive pentru cei care vizitează această zonă a Munţilor Trascău

Comuna este situată în judeţul Alba, în Depresiunea Trascăului, un bazin intramontan străbătut de la nord spre sud de valea Rimetea, afluent al Arieşului. Satul se găseşte la poalele vestice ale unui impozant masiv calcaros cunoscut sub numele de Piatra Secuiului (1.128 m), creasta acestuia fiind limita cu judeţul Cluj. Partea nordică a Pietrei Secuiului (în stânga, cum se vede din sat), este cunoscută sub numele de Colţii Trascăului. La vest de sat apare o altă culme a Munţilor Trascău, dar mai puţin spectaculoasă decât Piatra Secuiului, numită Muntele Ardaşcheia.

Imagine aeriană a comunei FOTO Adevărul
Imagine aeriană a comunei FOTO Adevărul

Satul este străbătut de drumul judeţean DJ 107M situat în lungul văii Rimetea şi care leagă Aiud (la 25 km, cel mai apropiat oraş, în judeţul Alba) de Buru (comună pe valea Arieşului, în judeţul Cluj). Conform statisticilor oficiale comuna este vizitată de aproape 100.000 de turişti, mulţi veniţi din străinătate, în special din Ungaria. Afluxul de turişti s-a dovedit benefic pentru comuna ridicată de mineri, care reuşeşte astfel să evite soarta altor localităţi miniere.

„Turismul a început efectiv în anul 1995, iar prima pensiune a fost a unei doamne din Ungaria, care a cumpărat o casă și a pornit o mică afacere. Lumea a văzut că aceasta este o oportunitate. În prezent suntem la 40-45 de pensiuni pe teritoriul comunei. Dintre turiști, 80 - 85% sunt din Ungaria, dar vin și din alte multe țări. Comuna Rimetea a început să fie cunoscută în Europa”, spune primarul Deak Szekely Szilard Levente.

Satul idilic de la poalele Pietrei Secuiului FOTO Adevărul
Satul idilic de la poalele Pietrei Secuiului FOTO Adevărul

Acesta afirmă că, în prezent, locuitorii din Rimetea trăiesc sută la sută din turism. „Noi organizăm diferite evenimente, alături de tinerii din sat. Deocamdată prea mult nu încasăm după turism (primăria - n.r.), dar ne bucurăm că dacă la locuitori e bine, e bine și pentru noi”, a completat primarul.

Comuna beneficiază de 25 de ani de un program de finanțare susținut de Sectorul 6 din Budapesta, care alocă bani pentru restaurarea locuințelor și menținerea acestora în standardul tradiției locale: culoare albă la exterior și geamuri verzi.

Turiști la Rimetea FOTO Adevărul
Turiști la Rimetea FOTO Adevărul

Pe lângă mâncarea tradiţională, unde se remarcă cozonacul cu scorţişoară, atmosfera liniştitoare a locurilor şi peisajul ce seamănă cu un film western american, Rimetea mai e celebră, totodată, prin folclorul şi istoria sa. Tradiţia prelucrării fierului, tradiţia picturii pe mobilă şi tradiţia costumului popular pot fi văzute şi studiate cel mai bine la Muzeul Etnografic din centrul satului, deschis în 1952.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite