Efectul majorării pedepselor la traficul de droguri: opt ani de închisoare pentru 400 de grame de cocaină

0
Publicat:

Instanțele au început să pronunțe hotărâri de condamnare pentru traficanți de droguri care au săvârșit faptele după intrarea în vigoare a legii ce a majorat semnificativ pedepsele. Astfel, pentru 400 de grame de cocaină, s-a aplicat 8 ani de detenție.

În pachet se afla cantitatea de 400 de grame de cocaină FOTO Arhivă DIICOT
În pachet se afla cantitatea de 400 de grame de cocaină FOTO Arhivă DIICOT

Legea a intrat în vigoare în 5 martie 2023 și a vizat, în principal, pedepsirea drastic faptelor de trafic de droguri de mare risc. Într-un astfel de caz, Tribunalul Alba a pronunțat prima hotărâre în 12 ianuarie 2024.

Un bărbat (Dragoș A.) care a ridicat un colet primit din străinătate în care se afla, pe lângă produse alimentare, cantitatea de aproximativ 400 de grame de cocaină, a primit pedeapsa rezultantă de 8 ani și 5 luni de închisoare în regim de detenție. Valoarea de piață a cocainei era de circa 50.000 de euro.

Pedeapsa minimă pentru trafic internațional de droguri este de 10 ani, dar tânărul a recunoscut fapta și a beneficiat de o reducere din partea magistratului. Prinderea în flagrant a acestuia de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia a avut loc în 9 mai 2023, în parcarea unei societăți de coletărie cu sediul în Lancrăm, municipiul Sebeș, de unde a fost ridicat pachetul. Acesta a declarat, inițial, că expeditorul este o persoană care se află în Spania, care l-a rugat să îl ridice contra sumei de 150 de euro, susținând că nu știa ce se află în interiorul coletului. La momentul flagrantului, bărbatul s-a legitimat cu o carte de identitate falsă, ceea ce i-a agravat situația, fiind judecat și pentru uz de fals și complicitate la fals în înscrisuri oficiale.

Declarația inițială a traficantului a fost anulată după ce anchetatorii au reușit să obțină convorbiri purtate cu alte persoane, în urma percheziției informatice a telefonului acestuia. Astfel, dintr-o discuție purtată pe o rețea de socializare rezultă că desfășoară împreună activități infracționale pe linia fraudei informatice, prin postarea de anunțuri fictive pe internet, pe diferite site-uri internaționale de comerț.

Discuții relevante cu persoana care a trimis drogurile

Cu o altă persoană, salvată cu numele „maratonUE” a purtat discuții cu privire la coletul interceptat de polițiști. Conform discuțiilor dintre cei doi, există suspiciunea ca persoana care utilizează contul cu numele «maratonUE» pe această aplicație, ar fi persoana care a expediat coletul cu cocaină inculpatului, dat fiind faptul că i-a atașat fotografia cu declarația de conținut a coletului în cauză și cu programul de livrare a coletelor. Utilizatorul contului îi scrie următoarele: ,,Auzi; Să nu intri în resetare; Sfârțitu de săptămână; Sâmbătă sau duminică îți vine 1 de acolo”, după care îl contactează prin apel audio. Între cei doi existau și discuții cu privire la falsificarea de documente de identitate.

Contrar relatării și declarației date inițial de către inculpat, este cert faptul că acest telefon era utilizat de către el și, mai mult decât atât, știa despre conținutul coletului. În ceea ce privește falsificarea documentelor, inculpatul nu doar că știa despre cartea de identitate pe care o deținea că este falsificată, ci chiar o folosea când avea nevoie în activitățile infracționale pe care le desfășoară. Inculpatul pare să colaboreze cu o persoană (neidentificată), alături de care se ocupă de falsificarea documentelor, menționând acest lucru și în mesajele audio”, se precizează în dosar. Persoana care i-ar fi trimis drogurile nu a putut fi identificată de anchetatori.

Pus în fața probelor, Dragoș A. a recunoscut integral faptele săvârșite. În final a fost condamnat la 7 ani pentru trafic internațional de droguri de mare risc. Prin adăugarea unui spor pentru celelalte trei infracțiuni, a rezultat pedeapsa finală de 8 ani și 5 luni de închisoare. Hotărârea Tribunalului Alba a fost contestată cu apel.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite