Ede Sztupi, cel mai vârstnic motociclist din România, a murit. Povestea omului îndrăgostit de motoare din copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea motocicliștilor din România deplânge decesul lui Ede Sztupi, considerat cel mai vârstnic motociclist din țară. Avea 74 de ani și s-a stins la locuința sa din Cugir, județul Alba.

Ede Sztupi „călărea” motoarele de la 8 ani. FOTO Facebook/ Lupii Sigidavei
Ede Sztupi „călărea” motoarele de la 8 ani. FOTO Facebook/ Lupii Sigidavei

Anunțul decesului a fost făcut de clubul local al motocicliștilor, în care activa și Ede: Lupii Sigidavei Cugir. 

„Astăzi este o zi foarte tristă pentru noi... și poate pentru mulți motociliști din România. Din păcate Ede Stzupi nu mai este printe noi. Am pierdut mai mult decât un membru Lupii Sigidavei Cugir MF, dar întreaga comunitate a pierdut un veteran al motocilismului. 6 decenii călare... Un împătimit al mersului pe două roți si poate unul dintre cei mai iubiți. Cuvintele sunt de prisos. Dumnezeu sa te odihneasca in pace! Ai fost si vei ramane mereu in sufletele noastre, un motocilist adevărat! RIDE IN PEACE Bătrâne!!!”, au transmis cei de la Lupii Sigidavei.

Ede Sztupi la un eveniment al motociliștilor FOTO Facebook/ Lupii Sigidavei
Ede Sztupi la un eveniment al motociliștilor FOTO Facebook/ Lupii Sigidavei

Ede Sztupi s-a năsuct în 1948 și s-a apucat de „călărit” motoare copil fiind, la 7-8 ani, când tatăl său l-a urcat pentru prima dată în şaua unui Royal Enfield. Pe vremea aceea nu era nevoie de permis, iar şoselele nu erau aşa aglomerate. A învăţat să se dea cu motorul la Cluj, lângă Fabrica de Cărămidă, iar în anul 1970 şi-a luat şi permisul de conducere.

Pe vremea aceea, ne adunam câte 80-100 de motociclişti şi porneam în şir pe valea Arieşului, sus la moţi”, povestea în urmă cu câțiva ani motociclistul. În anul 1977 s-a căsătorit cu Viorica şi i-a transmis şi ei microbul motoarelor.

Apariţia copiilor nu a fost un impediment pentru soţii care au continuat să meargă cu motocicleta, iar copiii şi-au primit botezul, fiecare pe rând, la 6 luni. Până aceştia au fost mici, bărbatul şi-a cumpărat o motocicletă cu ataş şi îi duceau peste tot cu ei.

Sfârşitul de săptămână era rezervat excursiilor în munţi, pescuitului sau picnicurilor. Fiecare escapadă avea o tradiţie păstrată cu sfinţenie: orice puteau avea de mâncare, dar slănina prăjită nu lipsea niciodată.

Ede Sztupi era o prezență inconfundabilă FOTO Facebook/ Lupii Sigidavei
Ede Sztupi era o prezență inconfundabilă FOTO Facebook/ Lupii Sigidavei

Pe parcursul anilor a participat la zeci de concursuri: la Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureş, ba chiar şi la Bucuresti. Are acasa un teanc de diplome, unele câştigate prin anii ‘70.

Ede spunea că pe motocicletă e mai lejer şi că un motociclist adevărat trebuie să aibă sânge rece, să fie sănătos şi să nu se piardă la pericol. A recunoscut că a circulat cu motocicleta şi cu viteza de peste 200 de kilometri la oră.

Ede își amintea cu plăcere de apariţiile lor la diferite evenimente, care îi făceau pe toţi să întoarcă capul: „Când ne făceam apariţia la întrunirile de motoare, eu cu plete albe până la mijlocul spatelui, cu barba albă şi soţia cu părul tăciune, cu obrajii brăzdaţi de ani şi de vânturi, toţi întorceau capul după noi, chiar dacă nu aveam un Harley, ci doar o Yamaha. În jur aveam numai băieţi şi fete care ne pupau, ne întrebau cum o mai ducem. Ne simţeam bine între tineri, aveam mulţi prieteni”.

Cu prietenii din Cugir FOTO Facebook/ Lupii Sigidavei
Cu prietenii din Cugir FOTO Facebook/ Lupii Sigidavei

La toate festivalurile la care participa, Ede Sztupi era cel mai vârstnic motociclist. După pensionare, Ede şi familia sa s-au retras la Cugir, orăşelul de la poalele Drăganei, unde au trăit tot cu pasiunea pentru motoare. Soția lui, Viorica, a murit în urmă cu câțiva ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite