Drum turistic din Transilvania, modernizat. Face legătura cu Transalpina de Apuseni

0
Publicat:

Consiliul Județean Alba continuă demersurile privind modernizarea drumurilor pe care le administrează în zona Munților Trascău, în legătură directă cu Transalpina de Apuseni.

Drumul va fi modernizat pe aproape 14 km FOTO captură Google Maps
Drumul va fi modernizat pe aproape 14 km FOTO captură Google Maps

Astfel, drumul județean 107K, în lungime de 13,8 km, între satul Ivăniș (comuna Întregalde) și satul Bîrlești (comuna Mogoș) din Alba va fi asfaltat. Șoseaua va asigura astfel legătura între DN1, de la Galda de Jos, și DJ 107I – Transalpina de Apuseni.

O licitație în acest sens a fost lansată de administrația județeană în SEAP. Va fi modernizat tronsonul IV al drumului, între km 23+700 – km 37+500. Valoarea totală estimată a investiției este de 17.167.698,28 de lei, fără TVA. Proiectul este finanțat din bugetul local al CJ Alba și programul național „Anghel Saligny”.

Drumul județean DJ 107K traversează localitățile Mesentea, Galda de Sus, Măgura, Poiana Galdei, Modolești, Întregalde, Ivăniș, Ghioncani și Bârlești. Tronsonul propus spre modernizare se află pe teritoriul comunelor Întregalde și Mogoș. Drumul este pietruit, având o stare tehnică mediocră și rea.

Doi ani pentru execuția lucrărilor

Potrivit proiectului, lucrările de consolidare a tronsonului din DJ 107K vor presupune: lucrări de amenajare a sistemului rutier; lucrări de amenajare a acostamentelor – aducerea la nivelul sistemului rutier; lucrări de colectare și evacuare a apelor pluviale – execuția de șanțuri pereate dar și de rigole carosabile; lucrări de amenajare a drumurilor laterale – amenajare parte carosabilă pe o lungime de maxim 15 metri; lucrări de podețe – executarea unor podețe noi; construirea de poduri noi, respectiv reabilitarea unui pod existent peste râul Geoagiu.

Durata de execuție a lucrărilor este de maximum 24 de luni de la data stabilită prin ordinul de începere a lucrărilor. Proiectul își propune, potrivit documentului citat, creșterea gradului de confort și siguranță a circulației și implicit va duce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zona respectivă. Se vor instala, de asemenea, 350 de indicatoare de circulație, avertizare, restricționare și orientare.

Drumul va contribui la dezvoltarea turistică a zonei, având în vedere că trece prin văi și culmi spectaculoase.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite