Cum se eliberau adeverințe false de vaccinare anti-Covid. Metoda aplicată de o registratoare de la un centru din Alba

0
Publicat:

O femeie și un bărbat din Ocna Mureș (Alba) au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de fals informatic și complicitate la fals informatic. Cei doi sunt acuzați de falsificarea unei adeverințe care a atestat vaccinarea anti-Covid a bărbatului.

Bărbatul a primit o adeverință falsă de vaccinare FOTO Adevărul
Bărbatul a primit o adeverință falsă de vaccinare FOTO Adevărul

Femeia (Denisa V.) era registrator la centrul de vaccinare din Ocna Mureș și a falsificat o adeverință prin care să ateste că bărbatul (Mircea R.) este vaccinat. Fapta a avut loc în 14 iunie 2021, iar dosarul se află pe rolul Judecătoriei Aiud.

„În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt că inculpata avea calitatea de registrator în cadrul Centrului de vaccinare Ocna Mureș, iar aceasta avea ca atribuții introducerea datelor de identificare, în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) al Centrului de vaccinare Ocna Mureş ale tuturor persoanelor vaccinate în cadrul Centrului de Vaccinare Ocna Mureș. La data de 14.06.2021 la Centrul de vaccinare s-a prezentat un bărbat, dată la care a fost administrată cea de a doua doză de vaccinare, prima fiindu-i administrată la data de 24.05.2021. Mai departe, în urma unei înțelegeri prealabile, inculpatul i-a pus la dispoziție inculpatei datele de identificare, prin înmânarea unei copii a cărții de identitate”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

După administrarea celei de a doua doze de vaccin (bărbatului vaccinat), respectiv la data de 14 iunie 2021, femeia a accesat poziția unde au fost introduse datele de identificare ale bărbatului vaccinat și a suprapus peste acestea datele de identificare ale inculpatului, cu consecința atestării faptului că acesta a fost vaccinat anti-Covid 19.

„Totodată, ulterior suprascrierii datelor de identificare, respectiv la data de 14.06.2021, ora 20.56, a fost emisă o adeverință de vaccinare, care atesta în mod nereal că inculpatul a fost vaccinat. În continuare, la data de 14.12.2021, persoana vătămată s-a prezentat din nou la Centrul de vaccinare din Ocna Mureș, ocazie cu care s-a constatat că acesta nu figura vaccinat în sistem cu nici o doză de vaccin, cu toate că acesta a fost anterior vaccinat”, se mai susține în dosar.

Tot în legătură cu centrul de vaccinare din Ocna Mureș, în august 2021 au avut loc două percheziții domiciliare în județul Cluj, tot la persoane bănuite de fals informatic.

Potrivit anchetatorilor, la data de 28 iunie 2021, o persoană ar fi accesat registrul electronic de evidență a vaccinărilor și ar fi eliberat mai multe adeverințe care atestau, în fals, vaccinarea efectivă la acel centru de vaccinare, a mai multor persoane, care nu au fost vaccinate. Dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia nu a ajuns, încă, în instanță.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite