Colonel de Jandarmerie, injurii unui polițist rutier: „Te caut și, unde te găsesc, te termin”

0
Publicat:

Un locotenent colonel de la Jandarmeria Cluj-Napoca a adresat cuvinte jignitoare și a amenințat un polițist rutier din Alba, care l-a oprit în trafic pentru că a depășit pe linie continuă.

Jandarmul a primit o pedeapsă care îi permite să rămână în sistem FOTO Adevărul
Jandarmul a primit o pedeapsă care îi permite să rămână în sistem FOTO Adevărul

Incidentul a avut loc în 15 august 2021, iar o primă hotărâre în dosarul de ultraj trimis în judecată a fost pronunțată la Tribunalul Militar Cluj-Napoca pe data de 21 decembrie 2022. Totul s-a terminat cu o urmărire pe străzi și încătușarea jandarmului, cu ajutorul altor echipaje de poliție care au fost chemate de către polițistul rutier aflat în misiune.

Inițial, jandarmul a cerut polițistului rutier să „îl ierte”, pentru că sunt colegi în MAI, dar acesta din urmă și-a îndeplinit atribuțiile în continuare.

Amenințările și cuvintele jignitoare au fost înregistrate de camera polițistului, astfel încât acesta a avut dovada clară când a depus plângere împotriva șoferului. Jandarmul (L. P.) a fost trimis în judecată pentru ultraj și a primit o condamnare penală.

Cuvinte și expresii jignitoare

În momentul în care i s-a adus la cunoștință de către polițist faptul că urmează a se lua o măsură contravențională împotriva sa, și anume amenda, însoțită de sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile, numitul a început a se manifesta agresiv la nivel verbal, adresându-i agentului de poliție cuvinte și expresii jignitoare (de tipul <Tâmpitule, Nenorocitule!, Porcule, Ticălosule, Măgarul dracului>), precum și amenințări (<Dumneata înțelegi că eu te caut și, unde te găsesc, te termin, Dumneata crezi că scăpi așa?>, <Hai să ne batem!>, Î<l caut eu pe nenorocitul ăsta!>), toate acestea inducându-i o stare de teamă polițistului”, se precizeaază în hotărârea instanței, potrivit rejust.ro.

Ulterior, locotenentul colonel de Jandarmerie a lovit cu picioarele portiera laterală și capota a mașinii de poliție, marca VW Polo, proprietatea IPJ Alba, iar ulterior s-a urcat pe capota autospecialei și a lovit cu pumnul parbrizul acesteia. Polițistul a declarat că nu a fost lovit de șofer, deoarece a avut prezența de spirit să se blocheze în interiorul mașinii de Poliție atunci când comportamentul său atingea maximum de furie.

Implicat în mai multe conflicte la locul de muncă

„După acestea, numitul s-a urcat în autoturismul personal, plecând de la fața locului, fiind urmărit de polițiști, inclusiv de către doi polițiști solicitați de persoana vătămată a acorda sprijin, din cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Alba, circa 1 km pe raza orașului Teiuș, acesta fiind oprit la intersecția cu str. Blajului. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, totodată a fost condus la compartimentul U.P.U. din cadrul Spitalului Județean Alba, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge”, se mai susține în documentul citat.

În hotărâre se mai precizează că angajatul Jandarmeriei a fost sancţionat în ultimii 5 ani de patru ori, pentru depăşiri neregulamentare și pentru depăşirea limitei de viteză. De asemenea, a fost implicat în mai multe conflicte la locul de muncă în urma cărora a fost sancţionat disciplinar de trei ori, fie cu mustrare scrisă, fie cu avertisment, pentru comiterea abaterilor constând în „compromiterea sau lezarea onoarei militare”, „adresarea unor cuvinte ofensatoare şi lezarea autorităţii, onoarei şi demnităţii militarilor”, precum şi pentru „lipsa de respect manifestată faţă de comandanţi, superiori, egali sau inferiori în grad-autorităţi”, sancţiuni ce au fost ridicate pe rând.

Pentru ultraj, jandarmul din Cluj a fost condamnat la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și a fost obligat la plata a 5.000 de lei cu titlul de daune morale către polițist.

Decizia cu amânarea aplicării pedepsei îi permite jandarmului să își păstreze locul de muncă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Hotărârea Tribunalului Militar Cluj-Napoca a fost contestată cu apel.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite