Neglijența unui polițist l-a salvat pe un șofer care circula cu viteză uriașă pe autostradă
0Neglijența unui polițist rutier l-a scăpat de sancțiuni pe un șofer care gonea pe autostrada A10, între Alba Iulia și Aiud, cu 183 km/h. Pe acest sector, viteza maximă este de 100 km/h.

Procesul-verbal de sancționare a fost încheiat în 24 iulie 2022, iar în 20 decembrie a fost desființat de un judecător.
Polițistul i-a aplicat șoferului, cetățean olandez, o amendă în valoare de 1.305 lei şi sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile, ca urmare a depășirii vitezei legale maxim admise cu mai mult de 50 km/h. Pe lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda viteza maximă de deplasare este de 100 de km/h, ca urmare a unor lucrări care, încă, se mai derulează în această zonă.
Bărbatul a contestat procesul-verbal de sancționare în justiție, invocând faptul că a respectat viteza legală și că documentul nu a fost legal întocmit de polițist. Cetățeanul străin a susținut că „a setat autoturismul pe pilotul automat la o viteză mult inferioară celei reţinute de agentul constatator, respectiv viteza de 100 km/h, astfel că este cu neputință ca viteza cu care se deplasa să fie apropiată de 183 km/h”.
Nu s-a putut distinge numărul autoturismului
A mai susținut că pe acea porţiune de drum unde a fost oprit de poliție erau mai multe vehicule care circulau în fața sa pe autostradă și este posibil să se fi produs o eroare, iar viteza respectivă să fi fost înregistrată de la alt autovehicul.
Magistratul a constatat că procesul-verbal contestat este legal și temeinic, iar sancțiunile aplicate sunt corect individualizate, dar, după vizionarea înregistrării cu aparatul radar a decis să anuleze decizia polițistului rutier.
„În înregistrarea depusă de intimat (IPJ Alba - n.r.), se observă un grup de trei autoturisme care circulă în același sens și care par a avea viteze diferite. În momentul în care viteza măsurată de aparatul radar este de 183 km/h, pe filmare nu se poate distinge numărul de înmatriculare al autoturismului condus de către petent”, a susținut judecătorul în hotărâre.
Instanța a considerat, astfel, că probele suplimentare prezentate de Poliție „nu sunt suficiente pentru a răsturna prezumpţia de nevinovăţie de care se bucură petentul, aşa încât dubiul care subzistă cu privire la viteza de deplasare a autovehiculului condus de petent poate profita numai acestuia şi justifică reţinerea netemeiniciei actului sancţionator”.
„Instanţa apreciază că procesul verbal nu a fost temeinic întocmit, astfel că urmează să admită plângerea contravenţională formulată cu consecinţa anulării actului”, se mai precizează în hotărârea de la Judecătoria Alba Iulia, din 20 decembrie 2022.