Infracțiune majoră prescrisă prin CCR. Transporturi ilegale de lemn, scăpate de pedeapsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un angajat al unei societăți care a întocmit în fals un număr de 14 avize de însoțire a unor transporturi de lemne a scăpat de răspunderea penală, prin decizia Curții Constituționale a României.

Bărbatul a emis 14 avize de însoțire false FOTO Adevărul
Bărbatul a emis 14 avize de însoțire false FOTO Adevărul

Deciziile Curții Constituționale a României (CCR) privind prescripția răspunderii penale în perioada 2018 - 2022 duc la închiderea a zeci de dosare penale, indiferent de gravitatea infracțiunilor.

Unul dintre acestea se referă la întocmirea în fals a unui număr de 14 avize de însoțire a mărfii de către angajatul unei societăți care exploata o partidă de pădure din zona Păclișa, municipiul Alba Iulia. Ionuț B. și firma la care lucra au scăpat atât de răspunderea penală, cât și de cea civilă.

„În actul de sesizare s-a reţinut, în esență, că în calitate de angajat al S.C. (…) S.R.L., care coordona exploatare partidei 109 Pâclişa, constituită în fondul forestier proprietatea Asociaţiei (…), având un volum brut de 387 mc, a întocmit în fals, în perioada 21.07.2015-12.11.2015, un număr de 14 avize de însoțire a materialului lemnos. În cuprinsul acestora consemnat în mod nereal că materialul lemnos provenea din partida 109 Pâclişa, pe care le-a implementat în SUMAL şi le-a utilizat în relația comercială, avizele însumând cantitatea totală de 353,95 mc material lemnos, însă în fapt a fost exploatată doar cantitatea de 33 mc”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Instanța a aplicat decizia Curții Constituționale

Bărbatul și firma au fost trimiși în judecată în spetebrie 2021, iar pe 28 decembrie 2022 Judecătoria Alba Iulia a constatat că a intervenit prescripția răspunderii penale și nu mai trebuie să plătească nici prejudiciul.

„Instanța reţine că infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată este pedepsită de legiuitor cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar conform art. 154 alin. 1 lit. d Cod penal, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 1 an, dar care nu depășește 5 ani. Făcând aplicabilitatea deciziei Curţii Constituţionale la datele speţei şi la normele juridice incidente, instanţa reţine că pentru infracțiunea pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii a intervenit prescripţia răspunderii penale, existând un impediment în aplicarea unei pedepse acestuia, câtă vreme este incident cazul de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale”, astfel a motivat instanța decizia de încetare a procesului penal.

Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite