Clădire nouă pentru Oncologie în județul din Regiunea Centru cu cei mai mulți bolnavi de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou pas adminsitrativ a fost făcut pentru construirea și dotarea unei noi clădiri la Spitalul Județean Alba. Este vorba despre o investiție estimată la peste 167 milioane de lei într-o nouă secție de Oncologie.

Noua clădire va avea în total 90 de paturi FOTO Adevărul
Noua clădire va avea în total 90 de paturi FOTO Adevărul

Va fi construită clădire nouă, modernă, ce va include, printre altele, compartimente de radioterapie, de cardiologie intervențională și hematologie, dar și un heliport. Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat marți, 22 noiembrie, că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului. Potrivit memoriului tehnic, se va executa o clădire în care vor fi amenajate spațiile, funcțiunile și fluxurile pentru spitalizare continuă, de zi și ambulatoriu pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice, cardiologie intervențională și heliport.

„În fața unui număr îngrijorător de mare de persoane diagnosticate cu cancer, actuala secție nu mai face față. În configurația actuală serviciile care pot fi oferite sunt limitate, spațiile existente și dotarea nu satisfac nevoile pacienților. Obiectivul preconizat a fi atins prin realizarea investiției este construirea și dotarea secției de oncologie, compartiment radioterapie și compartiment cardiologie intervențională în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, se precizează în documentul citat.

Alba Iulia și Teiuș, cea mai mare incidență la cancer

Prin realizarea proiectului și construirea noii clădiri se va asigura spitalizare continuă cu o capacitate de 90 de paturi, alcătuită astfel: Secție de oncologie medicală cu o capacitate de 30 de paturi; Compartiment radioterapie cu o capacitate de 25 de paturi; Compartiment îngrijiri paliative cu o capacitate de 25 de paturi; Compartiment hematologie cu o capacitate de 10 paturi.

De asemenea, vor exista un serviciu de spitalizare de zi – chimioterapie cu o capacitate de 9 paturi și 22 de scaune; Ambulator cu 4 cabinete de consultații și 4 săli de tratament, registratură și spații aferente; Compartiment de cardiologie intervențională dotată cu angiograf; Compartiment radioterapie dotat cu două acceleratoare liniare pentru tratament și un stimulator C.T.; Adăpost de protecție civilă și Heliport

Noua clădire va avea o suprafață construită de 1.071,5 mp și o suprafață desfășurată de 8.076 mp și un regim de înălțime S+P+4E+E retras + heliport și tunel de legătură cu celelalte corpuri de clădiri ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Clădirea va fi paralelă cu clădirea secției de psihiatrie aflată, în prezent, în construcție.

Județul Alba a înregistrat, în ultimii cinci ani, cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer din județele din Regiunea Centru. Municipiul Alba Iulia și orașele Teiuș și Cugir au cea mai mare incidență de persoane bolnave de cancer la mia de locuitori. Statistica a fost făcută publică de Direcția de Sănătate Publică Alba, pe baza informațiilor furnizate de Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite