Centură ocolitoare de 30 de milioane de euro pentru un oraș din Transilvania. Proiectul, scos a doua oară la licitație

0
Publicat:

Primăria Blaj a reluat procedura de licitație pentru construcția centurii ocolitoare a orașului, proiect în valoare de 30 de milioane de euro, fără TVA. Precedenta licitație a fost anulată pentru depunerea unor oferte neconforme.

Imagine aeriană a municipiului Blaj FOTO Facebook/ Județul Alba
Imagine aeriană a municipiului Blaj FOTO Facebook/ Județul Alba

Drumul va avea o lungime de peste 6,8 kilometri și va traversa teritoriul municipiului de la Vest la Est, prin Nord. Valoarea investiției este estimată la peste 150 de milioane de lei (30 de milioane de euro), iar lucrările ar urma să fie gata în anul 2025, dacă se vor respecta termenele privind achiziția și derularea lucrărilor.

Investiția este finanțată de CNAIR, prin Programul Operațional Transport 2021-2027 și va fi implementată de Primăria Blaj, prin delegare de responsabilitate. La prima licitație au fost depuse două oferte: RETTER Projectmanagement și asocierea Dimex-2000 Company (Leader), OPR Asfalt, Dacia Faber SRL, Prenis SRL, Explan SRL, ambele fiind descalificate ca neconforme.

Varianta ocolitoare a municipiului Blaj va prelua o parte din traficul care în prezent se desfăşoară pe reţeaua de drumuri existente. Principalele fluxuri atrase de proiect sunt cele de pe rutele Teiuș – Copșa Mică și retur, Teiuș – Târnăveni și retur, Copșa Mică – Târnăveni și retur.

Traseul variantei ocolitoare FOTO Primăria Blaj
Traseul variantei ocolitoare FOTO Primăria Blaj

Drumul va avea o lungime totală de 6,845 km, un viaduct, patru sensuri giratorii și va intersecta șapte drumuri de exploatare. Începe pe DN14B, la intrarea dinspre Alba Iulia, înaintea podului de pe râul Târnava Mică, unde va fi amenajat un sens giratoriu, și va continua în zona de versant a luncii Târnavei Mici spre Petrisat, unde va fi construit un viaduct, în lungime de aproximativ 300 de metri, peste râul Târnava Mică, calea ferată și magistrala de gaz.

Drumul continuă paralel cu linia C.F. Blaj – Praid (zona Fântâna Domnișoarei), după care urcă pe platoul din partea de nord a municipiului Blaj, spre fostul IAS Blaj. Traseul intersectează drumul județean DJ 107 (Blaj – Târnăveni) pe drumul care duce spre rampa de transfer deșeuri menajere și prelungirea strada Izvorului, unde este prevăzut un sens giratoriu, urmând ca traficul din drumul judetean înspre/dinspre varianta de ocolire să fie deviat printr-un sens giratoriu.

Traseul continuă prin fostele plantații de viță de vie până la coborârea spre DN 14B (ieșirea spre Mediaș), unde va fi amenajat al patrulea sens giratoriu, ce reprezintă și punctul de final al variantei ocolitoare. Blajul are, potrivit datelor recensământului din 2021, o populație de 17.816 locuitori.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite