Un nou drum expres se va construi în Transilvania. Are 21 de kilometri și costă peste 200 de milioane de lei

0
Publicat:

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat analiza multicriterială pentru stabilirea traseului Drumului Transregio Blaj – Teiuș – A10, proiect de peste 200 de milioane de lei.

Drumul expres va avea o lungime de 21 de kilometri FOTO Adevărul
Drumul expres va avea o lungime de 21 de kilometri FOTO Adevărul

Au fost studiate trei variante de traseu, iar punctajul cel mai bun a fost obținut de Varianta V2.

„A fost făcut un pas mare spre realizarea unuia dintre cele mai importante proiecte de mobilitate atât pentru comunitatea noastră, cât și pentru județul Alba, care face parte, alături de varianta ocolitoare a municipiului Blaj, din marile proiecte de infrastructură prin care vom asigura o conexiune rapidă a Blajului cu autostrada A10 (Sebeș – Turda).

Varianta V2, în lungime de 21.1 km, se desfășoară pe aproximativ 58% din traseul existent al DN 14B, în timp ce 42% din lungime reprezintă drum nou. Vor fi construite și amenajate 2 poduri, 2 pasaje peste CF și 14 pasaje pentru intersectarea denivelată a drumurilor existente”, a transmis primarul din Blaj, Gheorghe Rotar.

Traseul cu verde, al viitorului drum expres din Alba FOTO Primăria Blaj
Traseul cu verde, al viitorului drum expres din Alba FOTO Primăria Blaj

În prezent, obiectivul de investiție se află în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, iar după îndeplinirea procedurilor legale de avizare întreaga documentație va fi predată CNAIR pentru pregătirea proiectului de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Municipiul Blaj va coordona implementarea proiectului atât în faza realizării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, cât și în faza executării lucrărilor de modernizare a DN 14B Blaj – Teiuș – A10.

Valoarea totală a investiției este de 236.996.700 euro (TVA inclus), finanțarea fiind asigurată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Investiția se realizează în baza protocolului de colaborare încheiat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), UAT Municipiul Blaj, UAT Județul Alba, UAT Orașul Teiuș, UAT Comuna Mihalț și UAT Comuna Crăciunelu de Jos.

Drumul va trece prin exteriroul localității Crăciunelu de Jos, spre deosebire de DN 14B, în prezent, și se va conecta cu viitoarea șosea de centură a municipiului Blaj. 

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite