Ucraina îi apără pe suporterii români, despre care presa străină a scris că ar fi scandat „Putin”. Care este adevărul | VIDEO

0
Publicat:

A fost suficient ca un singur zvon şi un videoclip cu fani ai echipei naţionale de fotbal a României care ar fi scandat „Putin” să apară pe reţelele de socializare. Presa internaţională a preluat ştirea falsă, care apoi a făcut înconjurul lumii, relatează Click!. 

Suporteri români la meciul România - Ucraina, foto Click!
Suporteri români la meciul România - Ucraina, foto Click!

„România încalcă regula UEFA la Euro 2024, în timp ce fanii batjocoresc Ucraina cu scandările despre Vladimir Putin”, a scris tabloidul britanic The Mirror, la scurt timp după ce pe rețelele sociale X și Telegram a apărut un videoclip bizar.

Este vorba de imagini în care mai mulți suporteri îmbrăcați în tricourile echipei naționale de fotbal ar scanda numele lui Vladimir Putin.

Videoclipul este filmat din tribună, iar în imagini apar suporterii români pe stadionul Allianz Arena din Munchen, la meciul de luni, 17 iunie, cu Ucraina. Aceştia sunt, însă, filmați din spate, astfel că fețele nu li se văd. Unii au mâinile ridicate, gest interpretat ca fiind de bucurie. La un moment dat, se aude scandându-se „Putin! Putin!”.

Centrul pentru Comunicare Strategică din Ucraina (StratCom UA), un organism guvernamental înființat după invadarea Ucrainei și care are ca principală activitate combaterea dezinformărilor din partea Rusiei, a analizat clipul viralizat pe rețelele sociale și a stabilit că este fake news.

Primul element identificat care nu se potriveşte în imaginile difuzate masiv pe reţelele de socializare este faptul că mișcarea brațelor nu este deloc sincronizată cu scandările, aşa că ştirea falsă a fost rapid demontată de Centrul pentru Comunicare Strategică din Ucraina. Instituţia a stabilit că că, de fapt, numele preşedintelui rus Vladimir Putin a fost asociat cu o înjurătură şi că autorii fake-ului au folosit celebra «scandare» a fanilor ucraineni despre dictator, din care au tăiat o parte.

„Suporterii români nu au strigat numele «Putin» la meciul dintre echipele naționale ale Ucrainei și României. Acesta este un fake!”, arată StratCom UA într-o postare pe Facebook. „Minciună: Românii care au venit să își încurajeze echipa națională la meciul cu naționala Ucrainei de la Euro 2024 au scandat pe stadion numele dictatorului rus. Un astfel de video se răspândește pe Telegram. Adevărul: acest video este fake. Cei care l-au realizat au înlocuit coloana sonoră. În clip, autorii fake-ului au folosit celebra «scandare» a fanilor ucraineni despre dictator, din care au tăiat o parte.

P.S. Știți ce cuvânt a fost tăiat la montaj”, se mai precizează în postarea StratCom UA.

Şi pentru ca lucrurile să fie şi mai clare, pe platforma X a fost postat, în replică la clipul fake, o filmare, de unde ar proveni scandarea originală, în care se aude cum Putin este, de fapt, înjurat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite