1,5 miliarde de dolari despăgubiri pentru un fake news. Complotistul Alex Jones, executat silit în Statele Unite

0
Publicat:

Un judecător american a dat o lovitură dură complotistului Alex Jones, ordonând vinderea activelor sale personale pentru a acoperi despăgubirile de 1,5 miliarde de dolari pe care le datorează familiilor victimelor masacrului de la școala Sandy Hook.

Alex Jones este implicat în mai multe controverse în SUA. FOTO EPA-EFE
Alex Jones este implicat în mai multe controverse în SUA. FOTO EPA-EFE

Alex Jones, proprietarul site-ului Infowars, susţinuse că o crimă din 2012, la şcoala Sandy Hook din Connecticut, a fost doar o înscenare cu actori. În realitate, 20 de copii şi şase adulţi au fost ucişi, a informat presa americană, scrie AFP.

Această decizie marchează un moment crucial în lupta împotriva dezinformării și a teoriilor conspirației, demonstrând că cei care răspândesc informații false pot fi trași la răspundere pentru consecințele grave ale acțiunilor lor.

Jones, cunoscut pentru teoriile sale conspiraționiste promovate prin intermediul site-ului său Infowars, a negat vehement tragedia din 2012 de la Sandy Hook, susținând că a fost o farsă pusă la cale de actori. Afirmațiile sale false au provocat traume imense familiilor îndurerate și au alimentat o cultură a urii și a violenței.

Decizia judecătorului de a lichida activele lui Alex Jones transmite mesajul că dezinformarea nu va fi tolerată.

Complotistul a declarat faliment personal în 2022 şi şi-a estimat bunurile între unu şi zece milioane de dolari.

De asemenea, a intrat în faliment cu compania sa, Free Speech Systems, cu sediul în Texas.

Judecătorul i-a permis lui Jones să-şi transforme falimentul personal în lichidare totală, dar încă nu a hotărât dacă şi compania lui ar trebui lichidată, a informat presa americană.

Totuși, decizia nu este lipsită de controverse. Multe intre bunurile personale ale lui Jones - printre care o fermă din Texas în valoare de aproximativ 2,8 milioane de dolari - vor fi vândute pentru a ajuta la plata datoriilor, dar că unele bunuri, cum ar fi casa lui din regiunea Austin, sunt scutite de lichidare.

Alex Jones a făcut avere legând site-ul său conspiraţionist de vânzarea de suplimente alimentare şi alte mărfuri.

El a vândut suplimente alimentare pentru bărbaţi şi stimulente de testosteron, declarând totodată că guvernul îi face pe bărbaţi mai feminini sau homosexuali cu ajutorul poluanţilor chimici.

Unii critici consideră că aceasta este o încălcare a libertății de exprimare, în timp ce alții o văd ca o necesitate pentru a proteja societatea de daunele provocate de dezinformare.

SUAPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite