România, ținta dezinformării rusești. Fake news pe tema aeronavelor F16 aflate pe teritoriul românesc

0
Publicat:

Analiștii militari ruși susțin că au fost efectuate mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO.


Centrul European de Instruire F -16 de la Baza Fetești. FOTO Arhivă
Centrul European de Instruire F -16 de la Baza Fetești. FOTO Arhivă


Aeronavele ar fi zburat de la baza aeriană Fetești, din România unde piloții ucraineni sunt antrenați”. Informația este una falsă, potrivit MApN și rostogolită pe canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar.

Aceeași sursă pro-Kremlin transmite „oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia."Este evident că așa-zisele informații oficiale transmise de canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar sunt false.

"Aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16 inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni. Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center - EFTC) de la Fetești a fost inaugurat în data de 13 noiembrie 2023", arată Armată Română.

În prezent, la Centrul European de Instruire F-16 sunt instruiți doar piloți români. 


"Menționăm, de asemenea, că, în marja Summitului NATO de la Vilnius din 11 iulie 2023. România și-a manifestat intenția de a instrui piloți străini după îndeplinirea tuturor condițiilor necesare. Așadar, aeronavele F-16 transferate de Forțele Aeriene Olandeze la centrul de la Fetești sunt utilizate doar în procesul de pregătire și instruire a piloților de F-16 – încă o dată, doar români, la acest moment, și nu pentru executarea unor misiuni de luptă", arată sursa citată.

Nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false privind aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. 


O informație falsă similară acesteia a fost combătută în ianuarie 2024 pe platforma InfoRadar.

De la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internațional.

Anexarea ilegală a Crimeei

"De altfel, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimea de către Federaţia Rusă, începând cu anul 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române acționează în cadrul misiunilor de Poliție Aeriană şi a celor de Poliţie Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO.

Aeronavele românești care participă la misiunile de Poliție Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spațiul aerian al României, în scopul întăririi capacităţii de reacţie şi descurajării unor posibile acțiuni ostile.

Menționăm că scopul Alianței Atlanticului de Nord este să garanteze securitatea celor 32 de state membre NATO și a peste 1 miliard de cetățeni. Toate deciziile luate la nivelul Alianței au fost pur defensive, pentru apărarea statelor membre și descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat.  

Ministerul Apărării Naționale va reacționa cu promptitudine pentru devoalarea oricărei încercări de dezinformare a publicului prin lansarea în spațiul mediatic a unor informații false. Cetăţenii trebuie să aibă încredere că informaţiile pe care le primesc sunt corecte, iar acest deziderat se poate obţine doar prin informarea din surse oficiale.

Cu toții ne putem implica în lupta cu dezinformarea și pentru o informare corectă și cinstită a opiniei publice. Astfel, apelăm la spiritul dumneavoastră civic și vă rugăm să ne semnalați apariția unor informații false cu tematică militară prin completarea formularului de contact", precizează MApN. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite