Superstiții de sărbătoarea Schimbarea la Față, ziua în care iarba nu mai crește. Ce nu ai voie să faci pe 6 august

0
Publicat:

Schimbarea la Faţă a Domnului este prăznuită, în fiecare an, pe 6 august, şi este cunoscută în popor sub numele de Probojenia. Este una dintre cele mai mari sărbători ale anului liturgic, un moment marcant în care Hristos şi-a arătat slava înainte de Înviere.

Schimbarea la Față a Domnului, prăznuită în fiecare an pe 6 august FOTO crestinortodox.ro
Schimbarea la Față a Domnului, prăznuită în fiecare an pe 6 august FOTO crestinortodox.ro

Sărbătoarea are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. În calendarul popular, această zi marchează începutul toamnei.

Scrierile teologice menţionează că Schimbarea la Faţă a Mântuitorului reprezintă data la care Iisus, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor. Pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, au tresărit deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Imediat, însă, au avut parte de un alt lucru neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stăteau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie, spun scrierile teologice.

Se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice

Pe 6 august există obiceiul să se facă pomenire generală a celor trecuţi la cele veşnice. În unele zone, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului se aduc la biserică struguri, care se împart credincioşilor. 

Conform credinței populare  se spune că în această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, pentru că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare.  În această zi se interzice scăldatul, pentru că apele fiind de acum tot mai reci, crește riscul îmbolnăvirilor.

Tradiţia spune că femeile însărcinate, care se vor ruga în această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi, în schimb, fetelor care se spală pe cap în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Ce pățesc cei care nu țin această sărbătoare

Există credinţa populară că începând cu ziua Schimbării la Faţă, toamna începe să-şi intre în drepturi, iarba nu mai creşte (tocmai de aceea ţăranii trebuie să termine de cosit şi de adunat fânul), frunzele copacilor încep să îngălbenească, păsările se pregătesc să migreze iar insectele încep să intre în pământ. Dacă în ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă plouă, toamna va fi una cenuşie.

Schimbarea la Faţă constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recolta, se binecuvântează și se împart.

Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. De asemenea, cel care spală haine în această zi va fi umplut de păduchi şi ploşniţe.

Tot în această zi se pot gusta boabele de struguri, care, deşi necoapte, se spune că au un rol vindecător, mai ales pentru cei care au intestinele sensibile. Tot legat de struguri, în tradiţia populară se arată că boabele desprinse din ciorchini poartă numele de „Coliva de struguri”, iar aceste ofrande se dăruiesc în memoria rudelor plecate în eternitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite