Superstiții de Sfinții Petru și Pavel. De ce nu au voie femeile să mănânce mere înaintea marii sărbători

0
Publicat:

Pe 29 iunie se termină postul ţinut în cinstea celor doi apostoli, Petru și Pavel, numit în popor Postul Sânpetrului. În ziua în care sunt prăznuiți cei doi sfinți, oamenii țin cont de numeroase superstiții.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoriți pe 29 iunie FOTO Adevărul
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoriți pe 29 iunie FOTO Adevărul

Apostolii Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună în ziua de 29 iunie pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.

n credinţa populară, ziua de 29 iunie este denumită Sânpetru de vară. 

Se spune că Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc.

În credinţa populară se crede că atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. 

O altă legendă populară spune că atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Petru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună în mare pericol.

Cum te aperi de grindină

În această zi de mare sărbătoare creştină, oamenii merg la biserică, la slujbă, iar femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Tot în această zi femeile nu au voie să toarcă, căci se crede că se vor întoarce colacii de la morţi. 

Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că dacă se respectă această datină sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. De asemenea, se mai spune că dacă tună şi fulgeră azi, nucile şi alunele vor fi viermănoase”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor.

Se mai spune că în ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, privighetorile şi cucii nu mai cântă şi se transformă în şoimi, ei revenind la forma iniţială în ziua de Buna Vestire, iar femeile nu ar avea voie să mănânce mere până în această zi, ca să fie sănătoase.

În ziua praznicului trebuie să-i felicităm pe toţi purtătorii slăvitelor nume: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite